Lag din CV på 15 minutter
Vår gratis samling av CV-er som er designet av eksperter vil hjelpe deg å skille deg ut fra mengden og komme ett skritt nærmere drømmejobben din.

Noen høydepunkter:
- Å presentere seg profesjonelt er like viktig i intervjuer over nett som i fysiske intervjuer.
- Å være trygg på den digitale plattformen du skal bruke er viktig for at intervjuet flyter fint.
- Forbered deg gjennom å øve på spørsmål, som både du og arbeidsgiveren kan stille i et intervju for fjernarbeid.
Før intervjuet
Arbeidet ditt starter allerede lenge før intervjuet. Dine forberedelser vil ha mye å si for hvordan selve intervjuet går. Jo bedre forberedt du er, jo høyere er sjansene for at du lykkes.

1. Gjør grundig research om bedriften, markedet og stillingen
Før jobbintervjuer er det en fordel at du bruker tid til å sette deg godt inn i selskapet, bransjen og stillingen du søker på. Sørg for å forstå selskapets verdier, visjon, mål og nylige prestasjoner slik at du kan tilpasse svarene dine best mulig.
Dette viser tydelig at du har gjort hjemmeleksen din og forberedt deg godt. Samtidig kan du knytte ferdighetene og erfaringene dine til stillingen, og dermed viser du at de er relevante for det selskapet ser etter når de skal velge en kandidat for jobben.
2. Gjør deg kjent med etiketten for møter på nett
Det kan være lett å tråkke litt i salaten om man ikke er forberedt før jobbintervjuet. Begynn med å lese deg opp på god skikk og bruk i digitale møter om du ikke allerede er trygg nok her.
Noen av de viktigste reglene for digitale møter er at man skal slå av mikrofonen når du ikke snakker, presentere seg med en passende bakgrunn, og gi tydelige visuelle signaler når du ønsker å si noe.
Det er gjerne disse små detaljene som er avgjørende for om arbeidsgiver får et positivt bilde av deg, og uansett kommer det alltid til å være en fordel om du kan unngå store feiltrinn under jobbintervjuet.
3. Sjekk plassen din
Hvis du ikke har et allerede, sørg for at du lager et dedikert område for jobb hjemme. Gjennom dette kommer arbeidsgiver til å få inntrykk av at du er profesjonell og fokusert. Det trenger ikke være et eget rom – en krok i stua eller et omgjort skap kan fungere, så lenge det er et sted uten distraksjoner.
4. Test utstyret
Test kamera og lys på forhånd – gjerne til samme tid på døgnet som intervjuet skal være, for å se om sollys gir uheldige skygger. Pass også på at rommet er godt nok belyst. Dersom det er for mørkt eller bakgrunnsbelyst, kan det bli vanskelig for andre å se deg tydelig.
5. Vær obs på andre tidssoner
Fjernarbeid kan foregår på tvers av landegrenser og gjerne også flere tidssoner. Dersom intervjuer befinner seg i et annet land eller en annen tidssone, må du dobbeltsjekke at du har riktig tid for jobbintervjuet.
Ikke ta for gitt at tidspunktene er i din egen tidssone, da kommer du kanskje for sent til møte og går glipp av jobben du vil ha. Det er lett å finne frem til tidssoner på nettet, og det er derfor ingen grunn for at du ikke skal gjøre dette for å være sikker.
6. Øv på å svare på intervjuspørsmål
Gode kandidater stiller forberedt, er ærlige og selvsikre til jobbintervju. Derfor er det viktig å forstå hva slags spørsmål du kan få. Tekniske spørsmål handler gjerne om fagkunnskap og konkrete ferdigheter, mens atferdsbaserte spørsmål går dypere inn i hvordan du håndterer ulike situasjoner på jobb.
Se gjennom våre eksempel på spørsmål kandidater møter på i et intervju for fjernarbeid:
- Hvorfor ønsker du å jobbe i akkurat dette selskapet?
- Hva ved stillingsannonsen fanget interessen din?
- Hvilke tidligere erfaringer har du som vil være verdifulle i denne rollen?
- Kan du fortelle hva som er din største styrke?
- Hva motiverer deg som person i arbeidshverdagen?
- Hva er dine mellomlangsiktige eller langsiktige karrieremål?
- Hvordan håndterer du stress eller pressede situasjoner?
- Hvordan forholder du deg til konstruktiv tilbakemelding?
Ved å forberede svar på slike spørsmål viser du at du tar prosessen seriøst og er klar for å prestere – selv i et digitalt format.
Under intervjuet
Når du har gjort dine forberedelser er du klar for neste steg, selve intervjuet. Her er våre beste tips for et intervju for fjernarbeid, som vil øke sjansene dine betraktelig.

7. Se inn i kameraet
Akkurat som du oppfordres til å holde øyekontakt under fysiske intervjuer, bør du også forsøke å "se" intervjueren i øynene ved å se direkte inn i kameraet. Det er naturlig å ville se på bildet av deg selv eller intervjueren på skjermen, men prøv å være bevisst på dette slik at arbeidsgiver føler at din oppmerksomhet er rettet mot han eller hun.
Husk at dersom kandidaten ser for mye bort under intervjuet, kan arbeidsgiveren tenke at dette er en uoppmerksom person, og miste litt interessen for deg. Dersom kandidaten flakker med blikket, sender det gjerne ikke et klart signal som viser oppmerksomhet.
8. Kle deg riktig
Mange tenker at de ikke trenger å kle seg formelt for digitale møter, fordi bare overkroppen vises på skjermen. Men i videointervjuer ser intervjueren deg faktisk nærmere enn i et fysisk møte – særlig hvis bildet ditt vises på en storskjerm i et møterom.
Derfor bør du kle deg profesjonelt fra topp til tå. Se for deg at du kanskje må reise deg midt i et intervju, og dermed får arbeidsgiveren fritt innsyn til at du bare går rundt i pysjbuksen! Det er flere eksempel på slike uheldige opplevelser, så ikke vær en av dem!
9. Bruk notatene dine med måte
En fordel med jobbintervju over nett, er at du kan ha notater tilgjengelig på skjermen uten at noen får det med seg. Dermed kan du forberede deg ved å lage noen huskelister for ting du anser som viktig at arbeidsgiveren får vite om i jobbintervjuet.
Vær samtidig litt forsiktig. Hvis du stadig kikker på notatene, kan du fremstå som lite forberedt eller det kan lett virke som du leser opp fra et manus. Hold notatene korte, om mulig kun små stikkord, og bruk dem kun som en støtte for hukommelsen.
I tillegg må du unngå å skrive på tastaturet under intervjuet. Tastelyder kan virke forstyrrende og skape et inntrykk av at du ikke følger godt med i jobbintervjuet.
10. Vær bevisst på kroppsspråket
Selv om det kan virke som kroppsspråk betyr mindre underveis i digitale intervjuer, er det faktisk like viktig som i fysiske møter. Hold en god kroppsholdning, bruk åpne bevegelser, smil, nikk når det passer, og bruk håndbevegelser for å understreke poengene dine.
Alle disse små detaljene sier noe om din måte å fremstå på. Det hjelper deg med å vise at du er engasjert, profesjonell og trygg. Husk at kroppsspråket ofte sier mer enn ordene dine, og det kan være akkurat dette som hjelper deg med å få en jobb.
11. Still de riktige spørsmålene
Helt på slutten av intervjuet vil intervjueren ofte spørre om du har noen spørsmål om den aktuelle jobben eller selskapet.
Dette er din mulighet til å vise at du er engasjert i jobben og genuint interessert i hvordan det faktisk er å jobbe i selskapet – spesielt i en fjernarbeidsrolle.
Gode eksempel på spørsmål du kan stille intervjueren:
- Hvordan vil du beskrive arbeidsmiljøet i selskapet?
- Hvor ofte har dere faste møter eller statusoppdateringer i teamet?
- Hvem vil jeg rapportere til i denne jobben?
- Hvilke nøkkeltall eller mål (KPI-er) vil jeg bli målt på?
- Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut i denne stillingen?
- Hvilke digitale verktøy bruker dere for kommunikasjon og prosjektstyring?
- Hva er dine tre favoritting ved å jobbe her – og hva er de tre tingene du liker minst?
- Kan du si litt om hvordan den første uken eller måneden i jobben vil se ut?
Gjennom å stille slike spørsmål i jobbintervjuer, viser du ikke bare at du er forberedt. I tillegg viser du mer av at du tenker neste steg og fremover, og vurderer hvordan du kan lykkes og trives i rollen.
Etter intervjuet
Når intervjuet er over er det alltid en fordel at man setter seg ned for å gjøre litt etterarbeid. Ikke tenk at alt bare er ferdig. Her er våre gode tips for etterarbeidet som gjenstår når jobbintervjuet for fjernarbeid er ferdig.

12. Reflekter
Tenk først og fremst over hva som gikk bra. Husk at selv om kanskje ikke alt gikk perfekt, er det alltid noe som gikk fint også. Det er ingen liten prestasjon å gjennomføre et intervju. Skriv ned tanker, viktige punkter og eventuelle spørsmål som dukket opp.
Du bør også skrive ned personlig kontakt du hadde med intervjueren som du kan referere til i ettertid. Slike små ting fungerer gjerne som døråpnere for god samataleflyt neste gang dere møtes.
13. Følg opp intervjuet
Send en e-post der du takker intervjueren for tiden deres og vis din interesse for stillingen. Referer gjerne til konkrete deler av samtalen. Send meldingen samme dag, eller innen 24 timer.
Send en høflig påminnelse én uke etter intervjuet. Bekreft interessen din og spør om status. Hold det kort og positivt – det kan gjøre inntrykk, selv om du ikke får jobben.