Alt om attester: Veien du går for å oppnå suksess

Denne guiden gir deg en grundig oversikt over alt du trenger å vite om arbeidsattester. De fleste av oss opplever å ha behov for en attest i løpet av livet. Enten du er arbeidstaker som skal avslutte et arbeidsforhold, eller arbeidsgiver som skal utstede attest, vil du finne svar på viktige spørsmål og unngå vanlige fallgruver.

Lag din CV på 15 minutter

Vår gratis samling av CV-er som er designet av eksperter vil hjelpe deg å skille deg ut fra mengden og komme ett skritt nærmere drømmejobben din.

Lag min CV
Innholdsfortegnelse
Innholdsfortegnelse

Lag din CV på 15 minutter

Vår gratis samling av CV-er som er designet av eksperter vil hjelpe deg å skille deg ut fra mengden og komme ett skritt nærmere drømmejobben din.

Lag min CV

Her kan du lese om:

  • Hva en attest er og hvordan den brukes både i arbeidslivet og andre sammenhenger.
  • Rettigheter og plikter knyttet til arbeidsattester for både arbeidstakere og arbeidsgivere.
  • Typer attester og hva som skal inkluderes i disse, avhengig av situasjonen.

Når trenger man en attest


I arbeidslivet spiller attester en særlig viktig rolle. En arbeidsattest utstedt av en arbeidsgiver gir dokumentasjon på en persons ansettelsesforhold, som stilling, arbeidsperiode og utførte oppgaver. Slike attester kan være avgjørende når man søker nye jobber, da de gir fremtidige arbeidsgivere innsikt i kandidatens erfaring og kvalifikasjoner.

En sluttattest, som gis ved avslutningen av et arbeidsforhold, er spesielt viktig. Denne bør inneholde opplysninger om arbeidstakerens stilling, arbeidsperiode og eventuelt en vurdering av arbeidets kvalitet. Noen ganger kan arbeidsgivere også inkludere en personlig anbefaling i attesten, som kan styrke arbeidstakerens sjanser i fremtidige ansettelsesprosesser.

Tidligere arbeidsgivere kan brukes som referanser på en CV. Lær deg hvordan du skriver referanser på CV.

Slik mottar du attesten


Attesten er et formelt brev som må være utstedt på riktig måte for at en ny arbeidsgiver skal godkjenne informasjonen som står i brevet. For at attesten skal være gyldig og formell, må den oppfylle følgende krav:

  • Den skal være skriftlig og inneholde arbeidstakerens navn, fødselsdato, arbeidsoppgaver og varighet av arbeidsforholdet.
  • Attesten må være underskrevet av arbeidsgiveren for å være juridisk bindende og troverdig.

Ved å kjenne til sine rettigheter og plikter, samt kravene til en gyldig attest, kan både arbeidstaker og arbeidsgiver sørge for en profesjonell avslutning på arbeidsforholdet.

Sidevisning folk som jobber sammen

Årsaker til at man får en attest

Arbeidstakere som avslutter et arbeidsforhold har rett til å få en skriftlig attest fra arbeidsgiveren. Man må gjerne henvede seg til arbeidsgiver for å sette i gang prosessen, siden det ikke er automatisk at arbeidsgiver forstår at en arbeidstaker har behov for en attest.

  • Ved lovlig oppsigelse, skal arbeidsgiveren utstede en attest uten unødig opphold.
  • Selv ved avskjedigelse, har arbeidstakeren krav på en attest. Arbeidsgiver kan imidlertid anføre i attesten at arbeidstakeren er avskjediget, uten å utdype grunnen.
Skal du skrive en komplett CV fordi du søker ny jobb? Bruk vår CV-bygger som hjelp i prosessen!

Krav på attest


Enhver arbeidstaker som fratrer etter lovlig oppsigelse, har rett til å få en skriftlig attest fra arbeidsgiveren. Dette er en juridisk forankret rettighet som sikrer at arbeidstakeren får dokumentasjon på sitt ansettelsesforhold, noe som ofte er nødvendig i forbindelse med søknader til nye stillinger eller andre formål.

Attesten skal som et minimum inneholde nærmere opplysninger som arbeidstakerens navn og fødselsdato, hva arbeidet besto av, og arbeidsforholdets varighet. Disse elementene gir en standardisert bekreftelse av arbeidsforholdet og er særlig viktig for å dokumentere tidligere erfaringer.

I noen tilfeller kan attesten inneholde opplysninger som er mer detaljert. Dette kan for eksempel være vurderinger av arbeidstaker sin innsats eller personlige egenskaper, et punkt som gjelder dersom dette er vanlig praksis i virksomheten eller fastsatt i tariffavtale. Slike tilleggsopplysninger kan bidra til å gi et mer utfyllende bilde av arbeidstaker, men er ikke påkrevd med mindre det er sedvane.

Selv om en arbeidstaker har blitt avskjediget, har arbeidstaker krav på å få en attest. Arbeidsgiveren kan imidlertid i slike tilfeller inkludere en merknad i attesten om at arbeidstakeren er avskjediget, uten at det er et krav om at man må utdype årsaken. Dette sikrer en viss balanse mellom arbeidstaker sine behov for dokumentasjon og arbeidsgiverens rettigheter.

Attesten er derfor et viktig dokument som både ivaretar arbeidstakerens interesser og gir arbeidsgiveren mulighet til å håndtere avslutningen av arbeidsforholdet på en korrekt måte.

Diverse kvinnelige og mannlige forretningsfolk som smiler og håndhilser på kontoret. Business, corporation, samarbeid og arbeid i kontor-konsept.

Typer attester


Det finnes flere typer attester som arbeidsgivere kan utstede, avhengig av situasjonen og arbeidsforholdets avslutning:

Sluttattest: Denne typen attest gjelder for en arbeidstaker som fratrer arbeidsforholdet sitt etter en lovlig oppsigelse. Den inneholder grunnleggende opplysninger om arbeidstakerens navn, fødselsdato, hva arbeidet har bestått av og arbeidsforholdets varighet.

Avskjediget attest: En attest som utstedes til arbeidstakere som er avskjediget. Den kan inneholde en merknad om avskjedigelsen uten at arbeidsgiveren er forpliktet til å oppgi årsaken.

Utfyllende attest: En mer omfattende attest som inkluderer tillegg til de lovpålagte opplysningene, som vurderinger av arbeidstakerens prestasjoner, egenskaper eller en anbefaling. Utfyllende attester kan gis der dette er sedvane eller avtalt i tariffavtale.

Kan arbeidsgiver opplyse om årsak til at man blir sagt opp


Ja, arbeidsgiver kan gi en begrunnelse for hvorfor arbeidstakeren har blitt sagt opp, men må følge visse regler.

  1. Ved oppsigelse: Arbeidsgiver er pliktig til å opplyse om grunnen for oppsigelsen, dersom arbeidstakeren ber om det. Dette må skje innen en uke etter at arbeidstakeren har mottatt oppsigelsen. Grunnene kan for eksempel være arbeidsmangel, omorganisering, eller dårlig arbeidsutførelse.
  2. Ved avskjed: Hvis arbeidstakeren blir avskjediget (umiddelbar oppsigelse på grunn av alvorlige forhold), er arbeidsgiver også forpliktet til å opplyse om årsaken til avskjeden. Dette må også skje skriftlig og innen rimelig tid etter at avskjeden er gitt.
  3. I attest: I arbeidsattesten som arbeidsgiver må utstede, bør man merke seg at den ikke nødvendigvis skal gi en forklaring på hvorfor oppsigelsen fant sted. Den skal derimot gi informasjon om ansettelsens varighet og arbeidsoppgaver. Hvis arbeidsgiver velger å gi en mer detaljert attest (hvis dette er praksis eller regulert i avtale), kan det hende at årsaken til oppsigelsen nevnes, men det er ikke et krav.

I praksis bør arbeidsgiver være forsiktig med hvordan de gir informasjon om oppsigelsen, spesielt hvis det kan oppfattes som negativt eller kan føre til potensielle rettslige utfordringer. For eksempel, hvis det er tvil om oppsigelsens lovlighet, kan en for tydelig eller uforsiktig forklaring være problematisk.

Middels skutt kvinner som jobber sammen

Rettigheter og plikter


Arbeidstakeren har rett til å få en skriftlig attest, og arbeidsgiveren er forpliktet til å utstede denne ved lovlig oppsigelse, med krav om visse minimumsinformasjon og eventuelt mer detaljerte opplysninger avhengig av avtaler eller praksis i virksomheten.

La oss se nørmere på det viktigste rettigheter og plikter for begge parter.

Rettigheter for arbeidstaker:

  • Arbeidstakeren har rett til å motta en skriftlig attest ved arbeidsforholdets avslutning.
  • Dersom det er vanlig praksis i virksomheten, eller dette er regulert i tariffavtale, kan arbeidstakeren kreve en mer detaljert attest.

Plikter for arbeidsgiver:

  • Arbeidsgiveren har plikt til å utstede en attest ved lovlig oppsigelse.
  • Attesten må oppfylle de grunnleggende kravene, og i noen tilfeller kan det forventes ytterligere opplysninger, avhengig av sedvane eller avtaler.
Frivillig arbeid kan være en fordel å ta med for noen på en CV. Lær hvordan du skriver opp frivillig arbeid på riktig måte her.

Lag din CV med de beste malene

FAQ - Ofte stilte spørsmål

Hvem har krav på attest?

Alle arbeidstakere har krav på attest ved avslutning av arbeidsforholdet, uavhengig av om de slutter frivillig eller blir sagt opp.

Hva skal attesten inneholde?

Attesten skal opplyse om om navn og fødselsdato på på arbeidstaker, hva arbeidet har bestått av og hvor lenge man har vært ansatt i en bedrift. Arbeidstakeren har også rett til å be om en mer detaljert attest dersom dette er vanlig praksis i virksomheten, eller dersom det er regulert i tariffavtale eller annen avtale.

Kan arbeidsgiver fortelle hvorfor en arbeidstaker har blitt sagt opp?

I hovedsak skal ikke dette opplyses om, men i visse alvorlige tilfeller har arbeidsgiver plikt til å opplyse om dette.

Lag din CV på 15 minutter

Vår gratis samling av CV-er som er designet av eksperter vil hjelpe deg å skille deg ut fra mengden og komme ett skritt nærmere drømmejobben din.

Lag din CV

Eksempel på brev for nedlasting

Mal for følgebrev
Design for følgebrev
Mal for følgebrev for studenter - universitet
Mal for følgebrev for engasjement