Lag din CV på 15 minutter
Vår gratis samling av CV-er som er designet av eksperter vil hjelpe deg å skille deg ut fra mengden og komme ett skritt nærmere drømmejobben din.

I denne guiden viser vi deg hvordan du kan skrive toppteksten på din CV som skaper et godt inntrykk på den som skal lese, og samtidig vise til relevant erfaring og ulike evner du har.
Noen høydepunkter:
- Vi viser deg gode eksempler på hvordan du skriver kontaktinformasjonen riktig.
- Ferdigheter bør gjenspeiles allerede i kontaktinformasjonen for å skape inntrykk på leseren.
- Skill deg ut ved å legge til ekstra informasjon som LinkedIn-profil, kontoer på sosiale medier og porteføljer.

Gode eksempler på CV-topptekster
Følgende informasjon bør være med i CV-topptekst
Selv om toppteksten i seg selv er kort, er det som nevnt et viktig avsnitt på din CV. En god CV har alltid en god start, og derfor trenger du å se gjennom flere ganger før du er helt fornøyd.
Navnet ditt
Dette skal stå øverst i toppteksten på CV-en din. Bruk en fet skrift eller en litt større font for å få det til å skille seg ut. Du trenger at arbeidsgiver legger først merke dette for at de skal se videre på søknaden din.
Ta med både fornavn og etternavn. Bruk den titalten du benytter profesjonelt. Hvis for eksempel har flere navn, men bare benytter det første, bør du skrive bare det ene i CV-en. Det viktigste er at du er konsekvent på tvers av alle profiler og dokumenter du sender inn, slik at du ikke forvirrer arbeidsgiveren.
Jobbtittel
Neste steg er å skrive inn jobbtittelen din. Ved å inkludere dette, signaliserer du allerede i ved første øyekast at du er aktuell for stillingen – før arbeidsgiveren i det hele tatt leser om dine ferdigheter eller hvilke erfaring har du har.
Det er lurt å bruke tittelen på stillingen du søker på, så lenge den ligner på den stillingen du har nå. Se for deg at du jobber som digital markedsføringskoordinator og søker på en stilling som digital markedsføringsspesialist. Her er det greit å justere tittelen litt for å tilpasse den den nye stillingen.
Dersom du har relevante sertifiseringer eller grader innen ditt fagfelt er dette noe du ønsker å fremheve. Dersom du er en statsautorisert regnskapsfører, bør det komme frem allerede fra start av. Dette er opplysninger som gjør at du skiller deg ut fra mengden av søkere.
Dersom du ikke har noen av disse delene, kan det være lurt at du legger til noen adjektiver for å skille deg ut. Tenk over hvordan du vil beskrive deg selv. Gode eksempler på beskrivende adjektiver kan være engasjert, resultatorientert, dyktig, erfaren, strukturert, nytenkende og initiativrik.

Adresse
Tidligere var det vanlig å føre opp hele adressen i CV-en, men det er ikke viktig lenger. Det kan blir for mye informasjon for leseren, og du bør holde det kort.
Når du skal lage en CV holder det å oppgi byen og fylket du bor i. Dersom du søker på en stilling i en annen by enn der du bor, kan du også skrive «villig til å flytte» i toppteksten. Det beste er kanskje å ta denne type informasjon på et senere tidspunkt.
Telefonnummer
Telefonnummer er kanskje en selvfølge, men vi minner deg uansett på det. Mange arbeidsgivere ringer kandidater for å innhente mer informasjon eller avtale intervju. Når du legger til ditt telefonnummer bør du sørge for å føre opp et telefonnummer der du er lett å nå, og sjekke at alt er skrevet riktig. Husk at du bør legge til landskode dersom du skal søke på jobber i utlandet.
E-postadresse
Arbeidsgivere kan også ønske kontakt via e-post, noe som stadig blir vanligere i den tekologiske verden vi lever i. Du skal legge til din e-postadressen din i toppteksten, rett under telefonnummer. Her er det svært viktig at du en seriøs e-postadresse som er enkel å forstå. Du kan gjerne gjøre enkelt, med fornavn og etternavn, eller initialer.
Andre opplysninger du kan legge til i toppteksten
Etter at du har fått på plass det som er påkrevd for et avsnitt knyttet til topptekster, kan du fremheve andre opplysniger om deg selv. Husk at du kun skal legge til opplysninger som vil fremeheve noe positivt om deg. Vi gir deg tipsene under.
Nettside eller portefølje. Dersom du har en personlig nettside eller digital portefølje, kan du føre opp lenken i toppteksten. Pass på at innholdet er oppdatert med erfaringer, ferdigheter og prosjekter. En slik lenke gir arbeidsgiver mulighet til å lære mye mer om deg eller se eksempler på arbeidet ditt.
LinkedIn-profil. Akkurat som med en portefølje, kan det være verdifullt å inkludere LinkedIn-profilen din i toppteksten. En arbeidsgiver kan bruke profilen til å se mer detaljer om din bakgrunn, eller sjekke om dere har felles kontakter. Via LinkedIn kan arbeidsgivere rett og slett bli litt bedre kjent med deg jobbmessig.
Andre sosiale medier. Dersom du har profesjonelle kontoer i sosiale medier, kan du inkludere brukernavn eller lenke i toppteksten. For eksempel, hvis du er journalist og bruker X (tidligere Twitter) til å dele artikler og kontakte kilder, kan du ta med den kontoen.

Tenk deg likevel godt om før du legger til slike lenker, spesielt dersom du også deler private ting der. All informasjon i toppteksten skal i hovedsak gjenspeile profesjonalitet og faglig kompetanse.
Slik skiller du deg ut i toppteksten
For å skille deg ut, må du gjøre mer enn å bare skrive informasjon om deg selv. Ikke tenk at dette ikke er et viktig avsnitt fordi du bare skal ta med personopplysninger. Ved hjelp av flere trinn kan du enkelt skille deg ut i mengde av søkere.
Bruk en iøynefallende overskrift
Tenk over hvilke overskrift du ønsker å starte din CV med. Skriver du likt som alle andre kan du raskt forsvinne i mengden. Toppteksten bør ha et design som gjør det enkelt å lese og som fremhever informasjonen. Du bør skille den visuelt fra resten av CV-en uten å overdrive.
Her er noen enkle tips:
- Vær tydelig og konsis.
- Ikke bruk unødvendig grafikk og for mye "pynt" slik at informasjon forsvinner vekk.
- Sørg for at kontaktinformasjonen er korrekt. Arbeidsgivere ønsker ikke å bruke lang tid på å få tak i deg!
- Bruk gjerne en yrkestittel som matcher dine ferdigheter. Dette vil garantert fange oppmerksomhet!
- Tenk på arbeidsgiveren når du skriver.
Se at toppteksten viser dine personlige ferdigheter
Arbeidsgiver ansetter folk på bakgrunn av ferdigheter, og allerede i toppteksten kan du henvise til hvilke ferdigheter du har. Du kan ikke legge til alle og vise konkret til dem, men du kan gjenspeile noe av det som vil bli sagt senere i sønaden.
Husk at gjennom hvordan du presenterer deg i star
ten av søknaden, kan du vise at du er strukturert, profesjonell og bevisst på hva du ønsker. Fokuser på ferdigheter som er relevante for stillingen du søker på, og ønsker å fremheve til leseren.

CV-toppteksten bør være relevant for jobben du søker
Du bør alltid tilpasse toppteksten til stillingen. Her handler det om å vise frem dine ferdigheter allerede i overskriften. Har du for eksempel erfaring med ledelse bør det komme frem i tittelen. Er du en dyktig servicemedarbeider bør du bruke adjektiver som forteller akkurat dette til leseren.
Når du skriver på denne måten allerede fra første trinn i søknaden din, viser du frem til arbeidsgiveren at du vet hva du vil og at du kjenner bransjen.
Flere gode eksempel på topptekster etter bransje
Det er ikke alltid like lett å finne de riktige formuleringene når man skal sikre at rett informasjon kommer frem. Under viser vi deg gode eksempler som kan bidra til at du får den beste formuleringen når du skal lage din CV.
Alle våre eksempler korte, konkrete og viser både kompetanse, ferdigheter og relevans for jobben du søker innen en rekke bransjer.
IT / Teknologi
- "Frontend-utvikler med fokus på brukervennlig design og Vue.js"
- "Datasikkerhetsspesialist med sertifisering i CISSP og SOC-erfaring"
Helse og omsorg
- "Autorisert helsefagarbeider med 10 års erfaring fra eldreomsorg"
- "Barnevernspedagog med erfaring fra både institusjon og oppfølgingsteam"
Salg og markedsføring
- "Digital markedsfører med erfaring i SEO, Google Ads og innholdsstrategi"
- "KAM med dokumenterte resultater i lønnsom vekst og kundeutvikling"
Bygg og anlegg / Håndverk
- "Fagarbeider tømrer med erfaring i rehabilitering og nybygg"
- "Anleggsleder med 15 års erfaring i prosjektledelse og HMS"
Undervisning og utdanning
- "Spesialpedagog med erfaring innen tilpasset opplæring og IOP"
- "Universitetslektor med forskningserfaring og studentveiledning"
Administrasjon og kontor
- "HR-rådgiver med erfaring innen rekruttering, onboarding og personaloppfølging"
- "Prosjektkoordinator med styrke i dokumenthåndtering og fremdrift"
Kreative yrker / Media / Kommunikasjon
- "Innholdsprodusent med erfaring fra SoMe og merkevarebygging"
- "UX-designer med brukertesting, prototyping og Figma-kompetanse"

Unngå disse feilene når du lager en topptekst
Vi kan ikke gjenta det nok ganger, men dette er et avsnitt som møter en potensiell arbeidsgiver aller først når de åpner søknaden din. Derfor er det noen feil det er viktig at du unngår når du skal formulere dine kontaktopplysninger.
- Bruk av upassende e-postadresser
- Dårlig formatering og design på avsnitt og CV.
- Manglende kontaktinformasjon
- Tekst som ikke sier noe om deg eller jobben
- For mye grafikk eller farger på valgt design.
Oppsummering: Slik skriver du toppteksten som skiller seg ut
Toppteksten er et avsnitt på kanskje bare fem linjer, men effekten kan være stor. Når du gjør en innsats for å skrive en god topptekst, viser du at du tar søknaden seriøst. Dette kan bidra til at arbeidsgivere ser deg som et mer profesjonelt alternativ sammenlignet med andre. Å legge tid og innsats i en tydelig og velformulert topptekst kan være det som gir deg et intervju.