Slik lykkes du når du søker etter praksisplass: Tips og råd

Å finne den perfekte praksisplassen kan være en utfordring, men med riktig strategi og forberedelse kan du øke sjansene dine for å sikre en plass som gir verdifull erfaring og fremtidige muligheter. I denne artikkelen får du gode tips til hvordan du kan lykkes med å søke etter praksisplass.

Lag din CV på 15 minutter

Vår gratis samling av CV-er som er designet av eksperter vil hjelpe deg å skille deg ut fra mengden og komme ett skritt nærmere drømmejobben din.

Lag min CV
Innholdsfortegnelse
Innholdsfortegnelse

Lag din CV på 15 minutter

Vår gratis samling av CV-er som er designet av eksperter vil hjelpe deg å skille deg ut fra mengden og komme ett skritt nærmere drømmejobben din.

Lag min CV

Her kan du lese og få tips om:

  • hvordan du gjør research i forkant for å forberede deg godt
  • hvordan du kan lage en god CV og søknad som hjelper deg med å få en praksisplass  
  • hvordan du kan benytte deg av folk i nettverket ditt for å få en jobb i praksis

1. Start med å gjøre research


Før du begynner søkeprosessen, er det viktig å gjøre grundig research for å identifisere hvilke praksisplasser som passer best til dine mål og interesser. Følg våre retningslinjer under når du skal gjøre dine forberedelser.

Kartlegg hva du ønsker ut av din praksis

Begynn med å reflektere over hva du ønsker å lære i en aktuell jobb og hva du vil oppnå i din praksis gjennom å stille deg selv følgende spørsmål:

  • Hvilke ferdigheter vil jeg utvikle?
  • Hvilken type arbeid ønsker jeg å utføre?
  • Hvilken bedrifter har bruk for akkurat min kompetanse?

Gjennom disse spørsmålene får du selv et tydeligere bilde av hvilke bedrifter som kan være aktuelle akkurat for deg.

2. Lag en liste over aktuelle bedrifter


Når du har definert målene dine, er neste steg at du lager en oversikt over de bedriftene som tilbyr praksisplasser innenfor ditt felt. Dette er informasjon som du kan finne ulike steder.

Du kan bruke ditt eget nettverk som du har opparbeidet deg gjennom studier. Kanskje lektorer eller studieveileder kan fortelle deg om aktuelle bedrifter. Dersom du har fått mulighet til å jobbe under studietiden via utplasseringer kan dette også være et aktuelt sted du får hjelp.

Du kan også bruke ulike søkemotorer på nett for å finne frem til potensielle bedrifter som tilbyr praksisplass innenfor ditt fagfelt.

📌 Tips: Profesjonelle plattformer, slik som LinkedIn, er godt egnet for å finne relevante muligheter innen ulike bransjer.

Gode ​​løsninger hver dag. Vakker munter ung kvinne i briller snakker på mobiltelefon

3. Vær tidlig ute, men ikke for tidlig


Mange bedrifter i Norge begynner å planlegge praksisplasser tidlig på året. Derfor er det avgjørende at du som søker jobb innenfor praksisplasser starter tidlig. Helst bør du starte søkingen allerede i januar, i hvert fall forberedelsene dine.

Vårt beste tips er å sende av gårde søknader før slutten av februar. Dette gir deg et forsprang i konkurransen, men samtidig er du ikke for tidlig ute fordi arbeidsgivere har begynt å tenke på praksisplasser den påfølgende høsten.

4. Ta kontakt med praksisstedene


Arbeidsgivere ønsker ansatte som er "på hugget". Folk som tar seg en ringerunde til bedriftene på listen over aktuelle jobber blir sett på som positivt og det kan være svært effektivt.

Start samtalen med en introduksjon av deg selv, fortell hvilket studium du går på, og vis interesse for bedriften. Du får kanskje ikke en jobb allerede med en samtale, men dette kan bidra til å gjøre et godt førsteinntrykk og skille deg ut fra andre folk. Når du sender søknaden din inn vil arbeidsgiver lettere huske akkurat deg, fordi de allerede har fått et førsteinntrykk av deg.

5.Skill deg ut blant konkurrenter


Når du søker om en praksisplass, er det viktig å forstå at bedrifter ofte mottar en betydelig mengde søknader. Dette betyr at konkurransen kan være stor, og du må finne måter å skille deg ut på. Det kan du gjøre på flere måter.

Start med å tilpasse søknaden din til den spesifikke bedriften og praksis du søker på. Vis at du har gjort research om selskapet og at du forstår deres mål, verdier og behov.

I tillegg vil en strukturert CV som fremhever relevant erfaring og ferdigheter vekke interessen raskt hos arbeidsgivere. Du kan også vurdere om du skal legge ved en portefølje eller lenker til tidligere arbeid for å vise hva du kan bidra med når du jobber i praksis hos bedriften.

Sørg for at søknaden din kommuniserer hvordan du kan tilføre verdi til bedriften, og fokuser på å fremheve unike egenskaper som kommer til å skille deg fra andre som søker samme jobb. Det kan for eksempel være spesifikke ferdigheter eller prosjekter du har jobbet på.

📌 Tips: Et personlig, engasjert og profesjonelt førsteinntrykk kan gjøre en stor forskjell i en bunke med mange søknader.

Mann fra siden snakker i telefon

6. Lag en god CV og søknad


Når man skal søke på både jobb og praksisplass er det avgjørende at man har klar en solid CV og en godt skrevet søknad. Dette er nøkkelen for at man skal bli vurdert for en praksisplass. La oss ta deg gjennom noen viktige punkter som gjelder når det kommer til å skrive en søknad.

CV-en din bør inneholde det viktigste

Sørg for at CV-en din er tydelig og profesjonell. Inkluder kontaktinformasjon, utdanning, relevant arbeidserfaring og ferdigheter.

Vurder hva som passer best for deg, og husk at som nyutdannet og søker praksisplass, så er det vanlig at man ikke har mye praksis å vise til. Det er jo nettopp derfor man ønsker en praksisplass.

I hovedsak bør du ta med følgende avsnitt i din CV:

  • kontaktinformasjon
  • utdanning
  • arbeidserfaring
  • ferdigheter
  • eventuelle avsnitt som for eksempel referanser, frivillig arbeid, hobbyer og interesser som passer for jobben du vil ha
Når du skal søke jobb er referanser på en CV alltid et aktuelt spørsmål. Vil du lære om referanser på en CV kan du lese nyttige råd hos oss.

Vis frem tidligere arbeid

I en søknad på jobb i praksis bør du fokusere på tidligere arbeid du har hatt. Du tenker kanskje først at du ikke har mye nyttig du kan dele? La oss hjelpe deg med å finne ut av dette.

De fleste som har studert har arbeidet hos en bedrift eller to gjennom studietiden, eller kanskje har du som student hatt en deltidsjobb eller sommerjobb ved siden av din utdanning? Dette kan du bruke i din søknad.

Tenk over om du har opparbeidet deg en portefølje, deltatt i prosjekter eller annet arbeid som viser hva du kan, legg ved dette i søknaden. Dette gir arbeidsgiveren en bedre forståelse av ferdigheter du besitter.

Har du hatt en deltidsjobb eller sommerjobb, så har du nok tatt i bruk noen ferdigheter som egner seg for praksisplassen du skal sende søknad på.

Her er noen eksempler på overførbare ferdigheter som man bruker mer eller mindre i flere jobber:

  • kommunikasjon
  • selvstendig i arbeidet sitt
  • tilpasningsdyktig
  • skriftlig kommunikasjon
  • kreativ
  • problemløsning
  • pliktoppfyllende
Arbeid hjemmefra i ergonomisk arbeidsstasjon

Skreddersy søknaden til hver bedrift

Siden vi vet at arbeidsgivere får mer enn nok søknader til hver stilling, må man unngå å sende for generelle søknader. Dette fører ofte til at man ender opp som en av veldig mange.

Det er viktig at hver eneste søknad du sender er tilpasset både til stillingen du ønsker, og til bedriften du vil jobbe hos. Aldri send to helt like søknader der du bare endrer navnet på bedriften.

Begynn med å lese stillingsannonsen, og tilpass søknaden din til det bedriften vektlegger her. Se over at ferdigheter og interesser du har matcher deres behov. Sier for eksempel annonsen noe om at du bør være løsningsorientert, er dette noe du få med på din søknad om det stemmer for deg.

Trenger du mer hjelp slik at får en solid CV? Bruk vår effektive CV-bygger som passer på at du får alle avsnitt du trenger i en CV.

7. Legg ved et følgebrev


Når din CV er på plass må du jobbe med å få et følgebrev som fanger interesse hos arbeidsgiveren. I Norge er det helt vanlig at man legger ved et bra følgebrev, og spesielt når man er på jakt etter en jobb i praksis.

Hvorfor skrive et følgebrev til en praksisplass?

Et følgebrev er en viktig del av søknadsprosessen når man ønsker praksisplass. Dette er en mulighet for deg hvor du kan presentere deg selv, forklare hvorfor du er interessert i stillingen, og fremheve hvordan ferdigheter og erfaringer du har passer til rollen.

En CV er et faktabasert dokument som viser din erfaring og kompetanse, et følgebrev vil hjelpe deg med å formidle motivasjonen din og personliggjøre søknaden du skal sende. Dette er spesielt viktig for praksisplasser, hvor arbeidsgiver ofte ser etter kandidater med engasjement og en tydelig interesse for bransjen, selv om de kanskje mangler omfattende arbeidserfaring.

📌 Tips: For praksisplasser, der det ofte er mange søkere med tilsvarende kvalifikasjoner, kan et engasjerende følgebrev være det som gjør at du skiller deg ut og sikrer deg intervjuet.

Hvordan skrive et solid følgebrev til en praksisplass?

For å skrive et effektivt følgebrev, start med en tydelig og høflig åpning som adresserer den rette personen dersom det er mulig. Introduksjonen din skal kort nevne hvilken praksisplass søknaden gjelder for og hvor du fant stillingsannonsen.

Deretter bruker du resten av brevet til å utdype hvorfor du ønsker stillingen og hva som gjør deg til en passende kandidat. Husk å komme med eksempler og trekke frem relevante ferdigheter, kurs, prosjekter eller frivillige aktiviteter som understøtter din interesse og kompetanse.

Avslutningen av følgebrevet bør være proaktiv og profesjonell. Takk arbeidsgiveren for deres tid, og uttrykk at du ser frem til muligheten til å diskutere hvordan du kan bidra i praksisplassen. Bruk en vennlig, men selvsikker tone som viser at du er motivert og klar til å lære.

Les andre nyttige råd om hvordan du får på plass et solid følgebrev som sier noe om akkurat hvorfor du skal få en jobb, og som gjør at du skiller deg ut blant andre folk.

Person som fjernarbeid hjemmefra

8. Få hjelp til å få en jobb i praksis


Selv om man kan komme langt med en veldig god CV og søknad, så vet vi at det noen ganger er vanskelig å få jobber man ønsker. Kanskje man trenger litt mer hjelp til å få en jobb i praksis.

I tillegg kan noen bransjer være mer utfordrende enn andre når det kommer til å finne praksisplasser. Når du skal finne frem til jobben du ønsker innen praksis bør du være realistisk.

Vi vet at det for eksempel kan være vanskelig å få praksisplasser i akademiske yrker. Her kan det være nyttig å motta veiledning fra fagpersoner for å forstå hva som er realistisk for deg på nåværende tidspunkt.

Heldigvis finnes det en flere steder man kan søke denne hjelpen, og så er det noen tips til hvor du kan søke hjelp om du trenger det.

Oppsøk tilgjengelige ressurser

Det er mange aktuelle nettsider som vet mye om hvordan man får jobber man virkelig ønsker seg. Her kan man finne nyttige tips til hvordan du kommer i gang med karrieren din.

Selv om det er en spennende prosess når man skal skaffe seg sin første jobb, kan det også være utmattende. Derfor kan nyttige nettsider være til god hjelp for mange, både når det gjelder å skrive søknad og stille forberedt til sitt første jobbintervju.

Delta på workshops og seminarer

Dersom du er student, kan du oppsøke hjelp via skolen din. Ofte arrangeres det møter og andre  arrangementer som hjelper studenter når de skal forberede seg på praksis og arbeidslivet.

Her får du gjerne noe av den erfaringen du trenger for å opptre korrekt i ulike situasjoner og spesifikke arbeidsoppgaver som du vil møte på i praksis. Ved å øve på ulike situasjoner og lære nok om hva som er forventet av deg, stiller du bedre forberedt når du kommer praksis.

📌 Tips: Hvis praksis innen din bransje er vanskelig å få tak i, bør du vurder andre bransjer der du kan bygge relevant erfaring.

9. Møtet med arbeidsgivere


Har du lykkes med å få til et møte med en potensiell arbeidsgiver? Da kommer neste viktige steg på veien, nemlig å skape et solid førsteinntrykk. Vi gir deg de beste tips for hva du bør gjøre før og under møtet med din kanskje kommende arbeidsgiver.

Oppjaget kvinne som jobber eksternt på bærbar PC mens hun utvikler oppstartsprosjekt på grunn av tidlig deadline. Vakker frilanser som gjør eksternt arbeid på moderne datamaskin mens han utvikler forretningsideer hjemme.

Vis deg fra din beste side

Husk at det er mennesker som ansetter mennesker, uansett hvilke jobb det er snakk om. Ved å fremstå som en positiv, blid og hyggelig person under møtet når du langt. Dette viser også at du har god evne til å drive positiv kommunikasjon og kan jobbe godt sammen med andre.

Du bør også vise frem din kompetanse og hvordan du kan bidra. Del gjerne noen eksempler til hva du kan bidra med i jobben du søker på.

Forbered deg før møtet

I arbeidslivet bør man stille forberedt, og man kommer sjelden gjennom nåløyet ved å stille opp på møte uten at man har gjort noen forberedelser. Husk at arbeidsgivere møter mange folk i løpet av arbeidsdagen, og dette er din sjanse til å skape god kontakt fra første møte.

Før intervjuet kan du gjennomføre en kort briefing med deg selv. Her skal du øve på å presentere deg selv kort og tydelig, og tenke over hva du vil formidle om deg selv som person.

Lag din CV med de beste malene

FAQ - Ofte stilte spørsmål

Hvordan kan jeg identifisere hvilke ferdigheter jeg skal fokusere på når jeg søker praksisplass?

Når du skal søke jobb i praksis, start med å vurdere kravene i stillingsannonser for praksisplasser som interesserer deg, og sammenlign dem med egne ferdigheter. Spør deg selv hvilke av dine ferdigheter som er mest relevante for stillingen.

Hva er noen gode måter å utvide nettverket mitt for å finne jobb i praksis?

Bruk profesjonelle nettverk som LinkedIn for å komme i kontakt med personer i bransjen du ønsker å jobbe i. Delta på seminarer, workshops og karrieredager arrangert av skolen din eller bransjeorganisasjoner. Å kontakte forelesere og studieveiledere fra studiet ditt kan også være nyttig. Personlige anbefalinger fra folk du kjenner kan åpne dører som ellers kan være vanskelig å finne.

Hvorfor er det viktig å tilpasse hver søknad til praksisplassen jeg ønsker?

Bedrifter mottar mange søknader til praksisplasser, og generelle søknader kan lett bli oversett fordi det tar tid arbeidsgiver vil benytte på annet arbeid. Ved å tilpasse søknaden viser du at du har gjort research, forstår bedriftens behov og mål, og at du er motivert for akkurat denne rollen.

Lag din CV på 15 minutter

Vår gratis samling av CV-er som er designet av eksperter vil hjelpe deg å skille deg ut fra mengden og komme ett skritt nærmere drømmejobben din.

Lag din CV

Eksempel på brev for nedlasting

Mal for følgebrev
Design for følgebrev
Mal for følgebrev for studenter - universitet
Mal for følgebrev for engasjement