Hvordan skrive et følgebrev

Når du skal søke på en ny jobb bør du alltid legge ved et overbevisende følgebrev, for det kan utgjøre en stor forskjell når man skal sikre seg en ettertraktet stilling. Gjennom følgebrevet kan man skille seg ut blant hele søkergruppen, og ikke minst få frem sin personlige interesse for arbeidet.

Lag din CV på 15 minutter

Vår gratis samling av CV-er som er designet av eksperter vil hjelpe deg å skille deg ut fra mengden og komme ett skritt nærmere drømmejobben din.

Lag min CV
Innholdsfortegnelse
Innholdsfortegnelse

Lag din CV på 15 minutter

Vår gratis samling av CV-er som er designet av eksperter vil hjelpe deg å skille deg ut fra mengden og komme ett skritt nærmere drømmejobben din.

Lag min CV

Et godt utformet følgebrev kan vise frem disse egenskapene mer effektivt enn en CV kan på egenhånd. Formålet med denne artikkelen er å vise deg alle fordelene man får ved å legge til et følgebrev, samt komme med en rekke tips for hvordan du gjør følgebrevet ditt enestående.

Begynn med å forstå hvor viktig struktur er på et følgebrev

Et godt strukturert følgebrev kan være den siste finpussen når konkurransen om stillingene er hard. Ved å skrive et følgebrev får du en unik mulighet til å fremheve dine ferdigheter og erfaringer til arbeidsgiveren.

Følgebrevet er det første kontaktpunktet du skaper med potensielle arbeidsgivere, og derfor har utformingen av følgebrevet ditt stor innvirkning på deres første inntrykk av deg. Et godt organisert og visuelt tiltalende følgebrev kan med stort hell formidle din profesjonalitet og oppmerksomhet på detaljer, samt nøkkelkompetanse innen yrket ditt.

hvordan skrive et folgebrev


Derfor bør du sette av tid for å skape strukturen og utformingen av følgebrevet ditt, og på den måten unngå at du sender et rotete brev som skaper et dårlig inntrykk.

Vi tar deg gjennom alle stegene og gir deg de neste tips slik at du får følgebrevet du ønsker, samt viser riktig eksempel på hvert avsnitt.

Ta med kontaktinformasjon i et følgebrev

Hvordan du starter brevet vil være avgjørende for å skape riktig tone, og ved å bruke en god start som inkluderer kontaktopplysninger vil arbeidsgiver få lyst til å lese resten av det du skriver.

Du bør henvende deg direkte til arbeidsgiver hvis du vet navnet på vedkommende. Hvis navnet ikke er oppgitt, kan du gjøre noen undersøkelser, som å sjekke selskapet sin nettside eller LinkedIn. Skulle du ikke finne riktig navn, er vårt tips at du starter med en profesjonell tone.

Se gjerne på våre eksempler som kan være til god hjelp:

  • Til [Etternavn]
  • Hei [Fornavn] [Etternavn]
  • Kjære [Etternavn]
  • Til [Navn på selskapet]

Husk at du bør starte et følgebrev med en profesjonell og hilsen som uttrykker respekt kan etterlate et positivt inntrykk og vise at du virkelig mener at dette er drømmejobben for deg!

Skriv en god åpning på ditt følgebrev


I åpningen av et følgebrev bør du begynne med å uttrykke din interesse for stillingen, men hold det enkelt slik at brevet blir greit å lese for arbeidsgiveren. Du kan for eksempel begynne med: "Jeg skriver for å uttrykke min interesse for stillingen som [Navn på stilling] ved din anerkjente avdeling."

hvordan skrive et folgebrev


Etter dette er det viktig å nevne hvordan du kom over den ledige stillingen. Du kan for eksempel skrive: "Jeg hørte om denne spennende muligheten gjennom annonsen din på FINN.no." Dette viser ikke bare ditt sterke ønske om jobben, men indikerer også at du har tatt en aktiv tilnærming i jobbsøkingen.

La oss se på noen eksempler innen ulike bransjer for hvordan du skal skrive brevet ditt for at arbeidsgiveren skal få interesse for akkurat deg.

Godt eksempel

Til Tannhelse Vest,

Jeg er oppriktig interessert i stillingen som tanntekniker som utlyses på nettsiden til deres selskap. Med min omfattende bakgrunn innen tannteknologi, inkludert spesialisering innen tannproteser og kjeveortopedisk apparater, er jeg trygg på at jeg vil være tilføre derres team unik kompetanse. Deres rykte for å drive fremragende tjenester innen tannpleier har alltid vært en inspirasjon for min profesjonelle vekst, og jeg tror at ferdighetene mine stemmer med deres behov.

Til Fredrik Hansen, SAS

Jeg skriver for å uttrykke min store interesse for stilling i deres anerkjente bedrift, som jeg leste nylig om gjennom deres jobbannonsen på LinkedIn. Med min grundige oppmerksomhet for detaljer og solid bakgrunn i å opprettholde rutiner i ulike arbeidsmiljøer, er jeg sikker på at jeg kan bidra betydelig til teamet ditt.


Tilpass følgebrevet til stillingen du søker på


Slik du ser av eksemplene våre over må du alltid tilpasse ditt følgebrev for jobben du søker på. Et tilpasset følgebrev er viktig for å skape noe personlig som er skrevet direkte til personen som skal lese søknaden. Allerede her legger du grunnlaget for å ende opp med drømmejobben du så gjerne vil ha.

En personlig vri vil også bidra til at innholdet til blir tatt på alvor, fordi du arbeidgsiver ser at du er kandidaten som har tatt deg tid til å tenke over hvorfor akkurat deres bedrift er det rette for deg.

Sørg for at du ikke blir altfor detaljert, men gir kun nødvendig informasjon som gir et personlig bilde av deg som den rette kandidaten for stillingen.

Et følgebrevet bør inneholde flere avsnitt

For at følgebrevet ditt skal være lett bruker du avsnitt. Skriv flere avsnitt og her er det viktig at du skriver med struktur. Hold deg til et tema om gangen for hvert avsnitt.

Innholdet i et avsnitt skal altså ikke bli gjentatt senere i et annet avsnitt i et følgebrev. Hold deg også til et kort avsnitt om gangen, noe arbeidsgiver ønsker fordi det skaper et helhetlig bilde som gir tydelig informajson til dem.

Viktige tips for å lage et følgebrev som utfyller søknaden


Når du søker på en jobb kan følgebrevet ditt skille deg fra andre kandidater. Bruk derfor denne anledningen til å vise frem informasjon om dine ferdigheter, erfaring og lidenskap for jobben du søker på.

Her er noen flere tips som du bør følge når du skal skrive et følgebrev for stillingen du søker på.

Korrekturlesing gir perfekt resultat

Dette er et avgjørende punkt som man ikke bør hoppe over. Skrivefeil og grammatiske feil kan gi inntrykk av slurv og manglende oppmerksomhet når det kommer til detaljer. Sørg for at du korrekturleser følgebrevet flere ganger for å luke vekk alle skrivefeil før du sender det til selskapet, og vurder gjerne å få noen andre til å korrekturlese det også.‍ Det er nok ikke alltid enkelt å se egne skrivefeil.

Tilpass hvert følgebrev til stillingen du søker på

Arbeidsgivere kan fortelle deg når du har sendt et generelt følgebrev, som kan gi inntrykk av at du ikke er genuint interessert i stillingen. Skreddersy hvert følgebrev til den spesifikke jobben ved å skrive inn navn på selskapet, stillingstittelen og hvordan dine ferdigheter og erfaring gjør deg ideell for stillingen.

hvordan skrive et folgebrev

Fremhev relevante ferdigheter

Uansett hvilken bransjen du skal sende en søknad innen, er det viktig å vise frem kompetansen som er relevant, og her kan du godt være detaljert når det kommer til informasjon. I tillegg til faglig kompetanse, må du ikke være redd for å skrive inn noen personlige egenskaper som for eksempel evne til teamarbeid, oppmerksomhet på detaljer og kommunikasjonsevner.

Vis lidenskap for arbeidet

Arbeidsgivere ønsker å ansette folk som brenner for arbeidet sitt. La din entusiasme for bransjen skinne gjennom i følgebrevet ditt. Dette kan være gjennom å nevne relevante kurs du har tatt, frivillig arbeid du har gjort, eller hvorfor du er interessert i feltet.

‍Forstå hvor viktig punktlister er

Punktlister kan gjøre ditt følgebrevt lettere å lese og fordøye. Bruk dem til å liste opp relevante ferdigheter eller fremheve viktige prestasjoner. Unngå imidlertid å bruke dem for mye, siden det godt mulig kan få brevet ditt til å se rotete ut.

Hold det kort og enkelt

Følgebrevet ditt skal ikke være lengre enn en enkelt side. Arbeidsgivere har ofte mange søknader å gå gjennom og har kanskje ikke tid til å lese lange følgebrev. Å holde det kort viser også at du kan kommunisere effektivt og komme til poenget.

Inkluder en profesjonell avslutning

Avslutt brevet på en profesjonell og ikke for personlig måte. Takk arbeidsgiver for at du vurderer søknaden din og vis interesse for å diskutere stillingen videre. En enkel og kort "Vennlig hilsen" etterfulgt av navnet ditt fungerer utmerket.

hvordan skrive et folgebrev

Følg instruksjoner

Hvis stillingsannonsen inneholder spesifikke instruksjoner angående følgebrevet, vær sikker på at du følger dem. Dette er helst informasjon som skal inkluderes, formatet på dokumentet eller hvem det skal sendes til.

Husk at om du ikke følger instruksjonene, kan det føre til at søknaden din blir ignorert.

Ved å følge disse tipsene kan du lage et overbevisende følgebrev som vil gjøre et sterkt inntrykk på potensielle arbeidsgivere. Brevet fungerer for å å vise frem ferdighetene dine, uttrykke lidenskapen din for jobben og vise at du passer for stillingen, alt i et kortfattet og feilfritt brev.

‍Oppsummering: slik får du det rette følgebrevet


Avslutningsvis, å lage det perfekte følgebrev innebærer å vise mer av dine tekniske ferdigheter, praktisk erfaring og forståelse av hva stillingen innebærer av arbeidsoppgaver. Det er avgjørende å demonstrere din evne til å samarbeide med et team og at du er kandidaten som utføre jobben utmerket.

Et godt skrevet følgebrev kan skille deg fra andre som vi ha samme jobb, og gjøre et varig inntrykk på potensielle arbeidsgivere.

Husk at et sterkt følgebrev ikke bare kommuniserer dine kvalifikasjoner, men reflekterer også ditt engasjement og lidenskap for yrket. Det kan ha stor innvirkning på sjansene dine for å bli lagt merke til og til, og til slutt ansatt.

Ikke nøl med å tilpasse den foreslåtte malen til yrkeserfaringen din og tidligere oppnåelser innen yrket. Tilpass den for å gjenspeile dine individuelle styrker og prestasjoner.

Et godt strukturert og skreddersydd følgebrev kan være nøkkelen til å åpne dører til nye muligheter innen bransjen. Dersom du velger å jobbe litt med brevet, og helst være litt kreativ, kan du skrive et følgebrev som virkelig skiller seg ut.

Lag din CV med de beste malene

Lag din CV på 15 minutter

Vår gratis samling av CV-er som er designet av eksperter vil hjelpe deg å skille deg ut fra mengden og komme ett skritt nærmere drømmejobben din.

Lag din CV

Eksempel på brev for nedlasting

Mal for følgebrev
Design for følgebrev
Mal for følgebrev for studenter - universitet
Mal for følgebrev for engasjement