Referanser på CV-en

Når man skal skrive CV-er er vi vanligvis vant til å inkludere referanser helt på slutten. Samtidig så er det også blitt vanlig at man ikke alltid oppgir direkte referanser, men heller fører opp at man kan oppgi dersom det er ønskelig.

Lag din CV på 15 minutter

Vår gratis samling av CV-er som er designet av eksperter vil hjelpe deg å skille deg ut fra mengden og komme ett skritt nærmere drømmejobben din.

Lag min CV
Innholdsfortegnelse
Innholdsfortegnelse

Lag din CV på 15 minutter

Vår gratis samling av CV-er som er designet av eksperter vil hjelpe deg å skille deg ut fra mengden og komme ett skritt nærmere drømmejobben din.

Lag min CV

Vi skjønner at man kan bli forvirret og usikker på hva man egentlig skal gjøre. Det er en klar fordel å ha gode referanser, som gir et tydelig bildet av at du er en solid og dyktig arbeidstaker. En arbeidsgiver som er litt usikker kan oppleve en stor trygghet dersom du har noen som kan “gå god for deg”.

Gode og positive referanser øker sjansene dine for å få drømmejobben betraktelig og derfor bør du lese vår artikkelen som vil veilede deg gjennom rett bruk av referanser og ikke minst hvordan du fører dem opp på en riktig måte.

Eksempel på referanser

Referanser for Turid Hansen

47 87 98 66

turidhansen@online.no

Lars Halland

Direktør

Equipnor AS, avd Kokstad

40 12 58 74

larshalland@online.no

Lars var direktør fra 2014 til dags dato og fungerer som min nærmeste leder for min rolle som leder av ingeniøravdelingen hos Equipnor AS, avd Kokstad.


Trine Gimle

Ingeniør

Statoil AS

55 22 88 77

trinegimle@online.no

Trine var teamleder Statoil fra 2010-2014 når jeg arbeidet for Statoil som ingeniør.


Rolf Irgens

Professor, prosessingeniør

Universitetet i Oslo

21 25 47 85

rolfirgens@uio.no

Rolf var veileder for meg under min masteroppgave på ngeniørstudiet i perioden 2004-2010.


Referanser kan være avgjørende

Når du har sendt inn en CV og arbeidsgiver går gjennom alle søknadene, kan det være akkurat hvilke referanser på CV du har som er avgjørende. Arbeidsgivere får ofte inn kandidater som stiller like sterkt både når det gjelder arbeidserfaring og utdanning, og skal du være den heldige vinner av “å vinne” stillingen, kan referansene dine være avgjørende.

Velg derfor alltid referansene dine med omhu. Tenk over hvilke inntrykk de har av deg og arbeidet du har utført når du var ansatt på stedet. Hva vil de fortelle om deg og pass på at det er et positivt bilde de vil gi deg.

En annen ting å være klar over er at enkelte bedrifter har et standard svar når det gjelder å oppgi referanser. Her vil en som kontakter dem kanskje bare får opplysninger om varighet for arbeidsforhold og hvilke arbeidsoppgaver arbeidstaker har utført. Finn derfor ut på forhånd om det er policy for et av dine tidligere arbeidsforhold.


referanser pa cv en

Inkluder følgende informasjon om referanser på CV

Når du skal føre opp referanser på CV bør du bruke et format som gjør at det er lett å lese, og som gjør at arbeidsgiver enkelt kan hente ut nyttig informasjonen. Gjør du oppsettet rotete og usammenhengende blir det tidkrevende for arbeidsgiver å finne frem til telefonnummer og ikke minst skape seg en oversikt over relasjonen mellom deg og referansene dine.

Her informasjonen du bør oppgi for en god referanse:

  • Navn
  • Nåværende jobb/stilling
  • Selskap
  • Telefonnummer
  • E-postadresse
  • Beskrivelse av referanse

Merk deg at en beskrivelse av referanse består av en setning som gir en forklaring på hvordan du kjenner eller har arbeidet sammen med denne personen. Oppgi gjerne både hvor lenge, aktuelt tidsrom og hvor du arbeidet.


referanser pa cv en

Se over alle informasjonen

Husk at det er viktig at du sjekker over informasjonen du har oppgitt. Dersom du skriver feil telefonnummer kan du risikere at arbeidsgiver tror du har gjort det med vilje eller ikke tar arbeidet med å søke på en stilling seriøst nok.

Bruk følgende referanser på CV

På det norske arbeidsmarkedet er det mest vanlig at man oppgir tidligere arbeidsgivere som referanser. Samtidig kan det være at du ønsker å bruke en kollega eller en teamleder som referanse. Denne personen kan gjerne kjenne deg bedre enn sjefen din, og spesielt dersom du har jobbet i et stort firma med mange ansatte.

Er du svært ung har du kanskje heller ikke hatt en arbeidsgiver enda, og løsningen for deg er å føre opp for eksempel en lærer, eller noen som kjenner deg godt fra fritidsaktiviteter eller andre foreninger du er knytte til. Har du hatt praksis kan du også spørre praksisveileder om du kan bruke han eller henne som referanse.

Opplys om referanser til det rette tidspunktet

En referanse er ikke det første som skal oppgis til en potensiell arbeidsgiver. Ha først og fremst fokuset ditt på å skrive en god CV. Trenger du hjelp til dette vil du finne flere gode CV-maler og eksempler på CV-er er hos oss.

Referanser bør du oppgi etter at det har blitt avklart at en arbeidsgiver har blitt oppmekrsom på CV-en din og dermed ønsker å gå videre i prosessen. Derfor bør du ha alt klart når du søker på jobben, men du kan vente med å oppgi opplysningene om referanser til det er aktuelt.

Arbeidsgiver vil gjerne be om det selv, eventuelt under et intervju. Da er det viktig at du har informasjon klar. Er ikke dette klart må kanskje arbeidsgiver vente på at du skal kontakte personene du ønsker å oppgi som referanser.


referanser pa cv en

Opplys alltid referansene dine

En grei regel er at man skal alltid høre om en person ønsker å oppgis som referanse for noen. Ta kontakt med aktuelle personer før du opplyser om dem eller fører dem opp på listen din. Har du spurt en gang betyr ikke det at det gjelder for alltid, og går det lang tid mellom når du skal bruke en person som referanse bør du spørre på nytt.

Det er en fordel for deg at du har avklart dette med personene på forhånd. Da får de tid til å forberede seg skikkelig, og kan dermed formidle en en mer innholdsrik informasjonen til den aktuelle arbeidsgiveren.

Antall referanser på CV

Her bør du velge en gylden middelvei, og i de fleste tilfeller bør det holde mer tre til fem referanser. En arbeidsgiver vil stort sett ikke ta seg tid til å undersøke med flere enn dette. De fleste av oss har heller ikek stort flere referanser å vise til.

Skulle du være en som faktisk har svært mange referanser, kan du varierer litt mellom hvem du bruker, og ikke minst tilpasse det til stillingen du søker på.

Ha klar referansene dine

På samme måte som en CV bør du gjøre klart et dokument som inneholder alle referansene dine. Dette er det første steget i riktig retning, og noe du kan starte på allerede i dag.

Gjør klar et dokument der du kan skrive inn gode referanser etter hvert som du opparbeider deg dem. På denne måten er det svært lett for deg å finne frem til informasjonen og alle referanser er klar til du skal bruke dem.

📌Tips: Det er bedre med to svært gode referanser, enn mange dårlige.

Dette bør du unngå


referanser pa cv en

Ikke send en lang liste

For det første bør du absolutt ikke føre alle referanse opp som liste. Har du nok referanser kan det føre til at du fyller både en og to sider på CV, og noe som er bortkastet plass. Grunnen for at det ikke er nyttig er fordi en arbeidsgiver ikke vil ha tid til å undersøke referanser til alle søkere. Dette skjer på et senere tidspunkt i ansettelsesprosessen.

Unngå “oppgir referanser på forespørsel”

Det andre du bør unngå er å skrive at du vil oppgi dine referanser på forespørsel. De fleste arbeidsgiver forventer at du vil oppgi referanser dersom de spør om det, og du kan derfor spare deg for den opplysningen. En CV er kort og du har lite plass for all den viktige informasjonen du oppgi til dine potensielle arbeidsgivere. Derfor er det en viktig regel å holde seg til det som er viktig, og kutte vekk opplysninger som er unødvendige.

Ikke skap mye arbeid for en tidligere arbeidsgiver

En siste ting er at du ikke bør gjøre er å bruke samme referanse på mange søknader ver kort tid. Det kan oppleves som frustrerende for en tidligere arbeidsgiver eller kollega at de blir oversvømmet av henvendelser når det gjelder opplysninger om arbeidsforholdet du hadde hos dem. Pass derfor på at du kun oppgir referanser til arbeidsgivere som har vist deg den ekstra oppmerksomheten som kommer etter den vanlige søknadsrunden.

Lag din CV med de beste malene

Lag din CV på 15 minutter

Vår gratis samling av CV-er som er designet av eksperter vil hjelpe deg å skille deg ut fra mengden og komme ett skritt nærmere drømmejobben din.

Lag din CV