En kunstner kan være så mangt, og yrket favner om alle personer som utøver en form for kunst. Derfor kan det være svært krevende å sette sammen en CV og søknad som kunstner, og det krever at du vet litt om hvordan en CV bør se ut og ikke minst inneholde.
Dyktig og erfaren videokunstner med over 8 års erfaring fra både langvarige og kortvarige prosjekter. Har utført oppdrag for både offentlige etater og privatpersoner, og skaper god kommunikasjon for å kjennskap til hva kunden ønsker. Gjennom både events, performance og installasjon har jeg tiltrukket meg oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt.
ARBEIDSERFARING
Nordisk Film Filmen “Dag og Natt” 2019
Kunstforening ABC Bildeutstilling “Kunst gjennom tiårene” 2019
Freia Reklamefilm “En liten bit av Norge” 2019
Redd Barna Norge Kortfilm “Hjelp som er nødvendig” 2019
Selv om du kanskje er vant til at kunstverkene dine skal beundres og vurderes, vil du nok oppleve det litt annerledes når du skal skrive en CV. Det kan bli utfordrende for deg å sette sammen elementene som trengs på en korrekt måte.
Vi ønsker å hjelpe deg i jakten på den stillingen du sikter på, eller et stipend du søke på, og skal i denne veilede deg gjennom hvordan du skriver den beste CV for kunstnere, samt vise deg et fullstendig eksempel på en kunstnerisk CV. I tillegg har vi
CV-maler
som vil gjøre arbeidet ditt med CV raskere og mer effektiv.
Lønnsnivå for journalist
Lønnen til en kunstner kan være svært varierende, og det er ikke alltid lett å finne ut hva en kunstner egentlig tjener på kunsten sin. De fleste kunstnere er selvstendig næringsdrivende, og ofte har kunstnere også inntekt fra annet arbeid. Sammen med denne type inntekt, viser undersøkelser at en kunstner har en gjennomsnittslønn på
408 000 kr i året.
💰
Dette gjør at kunstnere ikke får brukt så mye av tiden sin til å utøve selve kunstformen sin, og dermed vil gjerne kunstnere føle på at de må jobbe med annet for å ha råd til å drive med kunst de egentlig brenner for å arbeide med. Ved hjelp av en god CV kan du nå lenger og dermed få flere oppdrag, utstillinger og stipend som øker dine muligheter innen yrket ditt.
Hvordan skrive en god CV for kunstner
Når du har valgt yrket kunstner utøver eller skaper du kunstuttrykk som i hovedsak skal dekorere, vekke følelser, fortelle historier eller dele opplevelser med andre. Det finnes utrolig mange ulike kunstformer, og på CV-en din er det viktig at det kommer tydelig frem hvilke kunstform du arbeider med.
Som kunstner skal du gjerne bruke CV-en din til mer enn å bare søke på en ledig stilling, kanskje du skal søke på stipend fra kunstforening, kommuner eller fylkeskommune. Derfor bør du tenke godt gjennom hvilke informasjon du gir i CV-en din og at det er en CV som fanger interessen for kunstformen din.
Skal du søke på oppdrag hos en større bedrift vil det også være avgjørende at du kommer gjennom deres ATS-systemet. Dette systemet søker etter spesifikke ord i din søknad, og dersom du ikke bruker de rette ordene i teksten din vil du fort havne i bunken for ikke aktuelle søkere. Se derfor etter hvilke ord og begreper som blir nevnt i stillingsannonsen, og pass på at du bruker de samme.
Å bruke en CV-mal kan være svært effektivt, samtidig som den hjelper deg med å få alt du trenger på plass ved hjelp av en profesjonell struktur. Våre CV-maler hjelper deg med å bygge CV-en din og sikrer at du får med all nødvendig informasjon.
I en CV innen kunst bør følgende avsnitt være med:
Avsnitt med overskrift
Avsnitt med faglig sammendrag
Avsnitt med utdanning
Avsnitt om utstillinger
Avsnitt med ferdigheter
Ekstra avsnitt for eventuelt, for eksempel språk, frivillig arbeid, datakunnskaper og sertifiseringer, priser/utmerkelser og interesser.
🎁Vi vil også dele disse ekstra gode tipsene for å gjøre CV-en din mer personlig:
Ha kontroll på rettskrivingen.
Ta deg tid, les igjennom og få vekk slurvefeil.
Bruk god tid på avsnittet om utstillinger.
Her kan du virkelig få vist frem hva du har gjort av tidligere arbeid, og er noe som garantert vil fange oppmerksomheten til en potensiell oppdragsgiver.
Tilpass hver eneste CV til akkurat den stillingen du søker på.
Finn aldri på å sende en helt lik CV til flere bedrifter, da de fleste er på utkikk etter noe helt eget for sin bedrift.
Bruk et enkelt oppsett, samtidig som du er litt kreativ.
Holder du CV-en din ren og enkel er det lett for arbeidsgiver å hente ut informasjonen de ønsker, samtiidg som du ønsker å få vist frem din kreative side.
Format, utforming og struktur
En CV som er godt utformet vil alltid slå an hos arbeidsgivere. En kunstner bør alltid bruke god tid slik at CV-en ser bra ut, fordi det er uttrykk du arbeider innen. Bruker du våre CV-maler vil du få nyttige eksempler på hvordan du skal utforme en CV for kunstnere, samtidig endre den såpass mye at det uttrykker noe om deg som kunstner.
📌Forskning viser at arbeidsgivere bruker mindre enn ti sekunder på CV-en din, før de bestemmer seg for om de skal satse på deg eller ikke.
Bruk en skrifttype som ikke tar for mye oppmerksomhet, vi anbefaler at du velger mellom Arial, Cambria, Calibri og Times New Roman, og skriver i størrelsen 10-12 pkt. Husk at du må fremheve overskrifter på de ulike avsnittene med større skriftstørrelse.
Generelt finnes det tre ulike CV-format, som vi kjapt kan oppsummere slike:
Omvendt kronologisk format:
Perfekt for deg som har mye relevant arbeidserfaring og et format som fremhever oppdragene dine i stor grad.
Funksjonelt format
: Er for deg som er nyutdannet og et format som fremhever ferdigheter og utdanning.
Kombinasjonsformat:
Med dette formatet kombineres de beste egenskapene til formatene omvendt kronologisk og funksjonelt.
De fleste kunstnere bør bruke formatet
omvendt kronologisk
. Her får du stor emuligheter for å vise frem alle oppdragene, utstillingene og arbeidene du har produsert. Start med dine siste verk, og skriv deg deretter tilbake i tid.
Begynn med kontaktinformasjon
Overskriften er det første som møter arbeidsgiver og for å skape det gode førsteinntrykket bør du bruke kontaktinformasjonen din som overskrift. Her må du for all del unngå feil, så se alltid over en ekstra gang. Skriver feil kontaktinformasjon, vil ikke arbeidsgiver får tak i deg og du kan dermed gå glipp av din drømmejobb.
Pass også på at du bruker en e-postadresse som ikke gir feil inntrykk. Ikke bruk en som er for kreativ, en kunstner skal også fremstå som profesjonell. Har du ikke dette, anbefaler vi at du faktisk oppretter deg en ny.
⚠️Husk at arbeidsgivere kun vil ha de viktigste opplysningene og at de skal komme tydelig frem. Det er derfor vårt tips at du ikke velger å skrive inn mye unødvendig informasjon.
Kontaktinformasjonen skal inneholde følgende:
Ditt fulle navn
Tittel
Telefonnummer
E-postadresse
Bosted (valgfritt)
Lenke til LinkedIn-profilen din (valgfritt)
GODT EKSEMPEL
Geir Klausen
Smykkedesigner
40 12 54 74
geirklausen@online.no
linkedin.com/in/geirklausen
DÅRLIG EKSEMPEL
Geir
Designer smykker som ringer, armbånd og mer
40125474
lovejewellery@hotmail.com
linkedin.com/in/geirklausen
Trosterudveien 14
02041 OSLO
På det norske arbeidsmarkedet er det ikke påkrevd at du har med bilde, men vi ser at stadig flere velger å legge inn et bilde. Et bilde vil gjøre at leseren av CV-en din lettere husker deg, og samtidig sier et bilde mer enn tusen ord, sies det. En kunstner kan med fordel legge ved et bilde på sin CV, da det skaper et bedre bilde av hvem du er for oppdragsgiveren du søker arbeid hos.
Søker du på jobb i store selskaper vil et bilde ha lite å si, da de ofte bruker rekrutteringsbyråer for å finne aktuelle arbeidstakere. Velger du å ta med et bilde er det viktig at du har et passende bilde.
Her er noen råd om hva du bør tenke på:
Finn frem klær som gjør at du fremstår som profesjonell og uttrykke rnoe om hvem du er
unngå sportsklær, solbriller, caps og for mye hud og sminke.
Velg et passende format
det er bedre med bildeutsnitt fra brystet og opp, enn helfigurbilde
Ikke inkluder andre på bildet
heller ikke prøv å beskjær et bilde for å fremheve deg selv på et gruppebilde
Sjekk bakgrunnen
gode bakgrunner er gjerne nøytrale og litt uskarpe.
Velg et bilde av nyere dato
ikke gi arbeidsgiver sjokk på første intervju fordi du har sendt med et bilde som er svært gammelt
Avsnitt om utdanning på CV for kunstnere
Å være kunstner er ikke en beskyttet tittel, og noen kan etablere seg innen kunst uten å ha en formell utdanning. Har du ikke noe formell utdanning innen kunst kan du føre opp relevant utdanning du har gjennomført som kan handle om for eksempel å drive administrasjonsarbeid eller ledelse, som selvstendig næringsdrivende.
Samtidig vil en utdannelse gi deg mer tyngde i faget, og du bør bruke tid på å få frem hvilke utdanninger du har fullført innen kunstformen din, både langvarige og kortvarige. Har du i tillegg reist utenlands for å studerer, vil dette også gjøre deg til en sterk kandidat for jobben du søker på.
Her er rekkefølgen på hvordan du bør legge til informasjonen om utdanningen din:
Navn på studiet
Navn på utdanningsinstitutt
År for uteksaminering
Karakter (valgfritt)
EKSEMPEL
Visuelle kunstafg
Asker Kunstfagskole
Mai 2018
Fremhev din arbeidserfaring fra utstillinger og galleri
Hvilke arbeidserfaring en kustner har med seg er alltid noe som vektlegges av arbeidsgivere, og er et av de aller viktigste avsnittene i en CV for kunstnere. Her skal vise hvilke relevant arbeidserfaring du har som du vil bringe med deg til de nye oppdragene du får. Husk at du lever av å selge dine egne kunstverk, så her er det ingenting i veien for å skryte litt ekstra.
📌Tips: Vær presis i formuleringene dine, for her vil arbeidsgiver bruke tid på å lese om du har mulighet for å utføre oppdragene de er på utkikk etter og om du har rette uttrykksformen for deres oppdrag.
Før du skrive dette avsnittet må du først lese gjennom stillingsannonsen for å se hva din potensielle arbeidsgiver ønsker av erfaring og få dine tidligere oppdrag til å passe med det. Dette vil gjøre at ATS-systemer velger ut din CV fordi den inneholder de nøkkelordene som de leter etter.
Start alltid med din siste arbeidserfaring, og skriv deg bakover i tid. Under hvert punkt for en utstilling, et galleri eller et oppdrag skal du også føre opp tittel på hvilket arbeid du har gjort. Dersom det er aktuelt, for eksempel om du har holdt et kurs, kan du skrive opp noen få punkter om din rolle i sammenhengen. Bruk verb når du skriver punktene for å vise konkret hva du har gjort. Driver du med flere ulike kunstformer kan du gjerne dele dem opp ved hjelp av mindre overskrifter.
GODT EKSEMPEL
Kunstnerisk virksomhet
Rygge kunstforening
WORKSHOP FOR UNGDOM / Kulturminner NåDa.
2020/2021
Veiledet og lærte ungdommer opp i tekstilarbeid
Fortalte historien bak quilting og inspirerte ungdommer til å holde på tradisjoner.
Moss Bibliotek
WORKSHOP FOR UNGDOM /Circular Ways " Planteterrarium - et økosystem i miniatyr.
2019
Samarbeidet med ungdommer for å produsere et mini økosystem
Lærte ungdommene opp om hvordan et økosystem fungerer
Veiledet i funksjonelt design
Utstillinger/Prosjekter
Prosjektet “Landskapet - kunst i natur”
Arrangør og deltaker
2017
Ferdigheter på en CV for kunstnere
En kunstner trenger alltid å ha sine ferdigheter fremhevet, for det er jo akkurat ferdighetene dine du tjener penger på. Hvilke ferdigheter som er relevant for akkurat din kunst, vil så klart være avhengig av hvilke kunstform du arbeider med. Gjennom formell utdanning, kurs og annet har du opparbeidet deg et sett med faglige ferdigheter som gjør deg i stand til å skape de rette uttrykksformene for din kunst.
I tillegg trenger du å føre opp et sett med personlige ferdigheter som sier noe om hvordan du arbeider, og ikke minst hvordan du er å samarbeide med. En kunstner må være profesjonell, forholde seg til tidsfrister og kunne kommunisere på en fin måte sammen med både kunder, leverandører og publikum.
Her er eksempler på faglige og personlige ferdigheter man kan trenge innen kunst og som bør føres opp på CV-en:
Faglige ferdigheter
Kritisk og kreativ
Ideutvikling
Research
Publisering
Faglig kompetanse innen kunstform
IT og dataprogram
Design
Utstilling
Formidling
Undervise
Skriftlig dokumentasjon
Personlige ferdigheter
Kommunikasjonsevner
Nytenkende
Selvstendig i arbeid
Teamarbeider
Kreative evner
Tenke utenfor boksen
Tilpasningsdyktig
Nytenkende
Tidsstyring
Initiativrik
Ansvarsfull
Profesjonelt sammendrag eller karrieremål
Et viktig punkt som skal plasseres rett etter kontaktinformasjonen i CV-en din er avsnittet med et profesjonelt sammendrag. Her skal du se for deg at du skal selge deg selv og dine ferdigheter på en kort og presis måte. Målet med dette avsnittet er at det skal få arbeidsgiver lyst til å lese resten av søknaden din. Et sammendrag sier kort noe om hva dine beste egenskaper, arbeidserfaring og profesjonelle prestasjoner er. Gjør avsnittet tydelig, samt bruke tall og fakta for å understreke presentasjonene dine.
GODT EKSEMPEL
Initiativrik og kreativ billedkunstner med over 10 års erfaring fra yrket. Utfører alltid oppdrag med nøyaktighet og innen tidsfrist, samt bruker tiden som er nødvendig for å få et helhetlig resultat. Skaper tradisjonelle og moderne uttrykk som passer for ulike formål. Detaljorientert og løsningsorientert, med fokus på høy kvalitet på det som leveres. Gode ferdigheter når det kommer til digitale plattformer.
DÅRLIG EKSEMPEL
Kreativ billedkunstner osm har fått mye skryt fra tidligere arbeid. Ønsker å lage det kuleste bildet noen gang til deres formål. Dere vil ikke angre om dere velger meg.
Eventuelle avsnitt du kan inkludere på CV innen kunst
Mest sannsynlig har du noen form for kompetanse eller erfaring som ikke passer under de andre avsnittene i søknaden din, men som du ønsker at arbeidsgiver skal få kjennskap til. Den beste metoden er ved å inkludere informasjonen er i et ekstra avsnitt. Under har vi noen eksempler på hva disse avsnittene kan være og hvordan du sier det du ønsker.
Verv og medlemskap hos kunstforening
Har du påtatt deg verv gjennom ulike organisasjoner knyttet til yrket, eller kanskje du har medlemskap hos en kunstforening, da bør du føre det opp. Dette viser faglig engasjement for yrket ditt, også utenfor arbeidstiden og er alltid positivt.
Språk
Innen kunstyrket er det vanlig at man flytter litt rundt på seg i verden for å få inspirasjon, og gjerne har du et annet morsmål enn norsk, eller du har kompetanse i andre språk gjennom dine reiser. Før dem opp slik at en oppdragsgiver ikke er usikker på hvordan de best kommuniserer med deg, samt hvor godt du kan kommunisere med andre språk.
Språk
Tysk - morsmål
Engelsk - flytende
Fransk - middels
Publikasjoner, galleri og portefølje
Har arbeidet ditt blitt publisert ønsker du at CV-en din sier noe om dette, og lar arbeidsgiver få kjennskap til dette. Lag et eget avsnitt der du skriver dem opp som en liste, og start med tittel på publikasjon, etterfulgt av navn på tidsskrift og dato for publisering. Er den digital må du legge ved en lenke.
De fleste innen yrket som har arbeidet noen år har opp gjennom årene mottatt beløp gjennom ulike stipendordninger. Dette bør du føre opp, siden det forteller noe om hvilke tyngde du har i ditt fagfelt. Det samme gjelder dersom du har ditt eget galleri
Har du klar en digital portefølje for dine arbeid, må du legge ved en link slik at arbeidsgiver enkelt kan få tilgang. Har du ikke startet på dette arbeidet, anbefaler vi at du raskt kommer i gang.
Oppsummering: Slik skriver du den perfekte CV
Vær kreativ slik at arbeidsgiver ser på deg som en nytenkende og kreativ utøver, men ikke ta helt av. Du skal fremstå som profesjonell også.
En god CV er på helst en side, men kan være lenger om du har mer erfaring enn de fleste.
Fremhev alle relevant oppdrag du har utført, og husk at det er lov å skryte av seg selv.
Sjekk at din søknad sier alle detaljer om utdanningen din og hvilke kompetanse du har oppnådd gjennom studier og kurs.
Få på plass et sett med både faglige og personlige egenskaper som viser hvordan du har kompetanse til utføre oppdraget du er på jakt etter å skaffe deg.
Selv om sammendraget er kort, må du bruke tid på dette. Dette vil skape førsteinntrykket av deg, og er det dårlig formulert blir du fort lagt vekk som ikke aktuell.
Gjør CV-en komplett med et følgebrev
Følgebrev er ikke et krav, men det vil alltid heve standarden på en jobbsøknad. Spesielt for kunstfaget er dette noe vi anbefaler fordi du gjennom følgebrevet kan du være mer personlige, og minst kunne fortelle litt mer personlig om prosjekt, oppdrag og kunsten din generelt. Det sørger for at din potensielt nye sjef får et fullstendig bilde av hvem du er og hvordan du kan være akkurat den personen som egner seg for oppdraget de vil ha utført.
En jobbsøknad er todelt, der CV sier noe om utdannelse og fortid, og et følgebrev sier litt mer om det som er nå og fremtiden. Det skal derfor inneholde en kort innledning og deretter noen avsnitt, i en personlig stil. Pass på at følgebrevet utfyller søknaden, og ikke bare gjentar det du har skrevet tidligere i selve CV-en. Ha en sterk åpning som skaper interesse, vær litt direkte og få frem hvorfor du ønsker denne stillingen. Det kan være akkurat følgebrevet som gjør at din søknad skiller seg fra andre søknader.
FAQ
Skal jeg ta med referanser i søknad?
Nei, det er ikke vanlig å oppgi referanser lenger. De kan du heller oppgi ved forespørsel.
Skal en kunstner vise til alle sine kunstverk en CV?
Både ja og nei. Dersom du bare har noen få verk du kan vise til så kan du det. Har du derimot en lang portefølje bør du begrense til de mest gjeldende verkene som er relevante for jobben du vil ha.
The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.
Static and dynamic content editing
A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!
How to customize formatting for each rich text
Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.
Lag din CV på 15 minutter
Vår gratis samling av CV-er som er designet av eksperter vil hjelpe deg å skille deg ut fra mengden og komme ett skritt nærmere drømmejobben din.