Arkitekt CV og søknad | Eksempler, tips og maler
Arkitektur er et bredt arbeidsområde. Arkitektur handler om alt fra planlegging av boliger til byplanlegging og stedsutvikling, samtidig som man må tenke på estetikk, fysiske rammer, sikkerhet og miljø underveis i arbeidet.
Eksempel på CV for arkitekt
Helge Jørgensen
Arkitekt
55 22 66 87
helgejørgensen@gmail.com
linkedin.com/helgejørgensen
Profesjonelt sammendrag
Dyktig, nytenkende og initiativrik arkitekt med ledererfaring innen byplanlegging og boliger. Ansvar for miljørelaterte prosjekt for Ås kommune. Opptatt av detaljer og god kompetanse på prosjektpresentasjoner. Utmerket kompetanse på Revit, Adobe, Lumion, og innen analyse og tabeller for å frem informasjon på lettfattet måte.
Arbeidserfaring
ABC Design
Sivilarkitekt
Januar 2014- dags dato
- Ansvarlig leder for prosjekt knyttet til kommunale og private bygg
- Samarbeidet med andre aktører om BIM-modeller
- Utviklet konsepter som ble bearbeidet i flere utkast
- Veileder for nyansatte innen utforming av hus og rekkehus
UTDANNELSE
Master i arkitektur
NTNU, Trondheim
Mai 2014
Bachelorgrad By- og arealplanlegging
NTNU, Trondheim
Mai 2010
Faglige ferdigheter
- Normativ og standard dokumentasjon
- Prosjektpresentasjoner
- Kartografi, økologi
- Matematiske utregninger
- Analyser, tabeller
- Søknader iht. PBL
- Planprosessen
Personlige ferdigheter
- Kommunikasjonsevner
- Analytiske evner
- Selvstendig i arbeid
- Teamarbeider
- Nytenkende
- Kreativ
- Tidsstyring
- Initiativrik
Datakunnskaper
- Autocad
- Revit,
- Adobe
- Lumion
- Microsoft MS
- Sertifisert IT-arkitekt
Digital portefølje
Gjennom utdanning har en arkitekt tillagt seg grunnkunnskaper innen konstruksjon og praktisk arbeid og forskning viser at en svært høy andel av arkitektstudenter får seg raskt arbeid og har en stilling som er relatert til utdanningen sin.
Samtidig vet vi at mange velger å utdanne seg til arkitekt, og det kan derfor være mange søkere på stillinger som er ledige. Du har kanskje allerede søkt på flere stillinger uten å få napp, eller du har en stilling, men ønsker nye utfordringer? Mange opplever at det er vanskelig å slippe gjennom nåløyet hos en potensiell arbeidsgiver med CVen sin. Her skal vi hjelpe deg! Noe som er svært viktig er at du har en oppdatert CV, er konkret og kan vise til din kunnskap og ferdigheter på en konkret måte.
I denne artikkel skal vi veilede deg og vise deg hvordan du skriver den beste CV for arkitekt, både for deg som er nyutdannet og erfarne på området. Vi ha r CV-maler som vil gjøre arbeidet ditt med CV raskere og mer effektiv. Vi skal også vise deg noen konkrete CV-eksempler for arkitekter slik at vil komme gjennom nåløyet!
Lønnsnivå for arkitekt
Lønnsnivå for en arkitekt vil være avhengig av hvilke utdannelse du har og hvor du arbeider. Ansatte i det private tjener som oftest høyere enn ansatte i den offentlige sektor. En med masterutdanning vil naturlig nok havne høyere på lønnsstigen enn en arkitekt med bachelorgrad. Samtidig vil erfaring og spisskompetanse for ulike område kunne øke lønnen. Gjennomsnittlig ligger en årslønn for arkitekter på rundt 731 000 kr. 💰
For nyutdannede arkitekter er det forholdsvis lett å få seg arbeid etter endt utdanning. Over halvparten av de ferske studentene går rett ut i jobb. De fleste har fått jobb i privat sektor, og studiested har lite å si når det kommer til å skaffe seg en stilling som arkitekt.
Hvordan skrive en god CV for arkitekt
Selv om de fleste arkitekter raskt får seg, så vet vi også at arbeidsmarkedet for arkitekter er kjent for å være konkurransepreget. Behovet for en solid og sterk CV er derfor til stede og er akkurat det som kan hjelpe deg med å skille deg ut fra resten av søkerne.
Skal du søke på arbeid hos en større bedrift vil det også være avgjørende at du kommer gjennom sporingen deres etter søkeord, mer kjent som ATS-systemet. Ved hjelp av et datasystem søkes det etter spesifikke kvalifikasjoner i hver enkelt søknad. Har du ikke de ordene med, vil CV-en raskt havne i søpla, dessverre.
Å bruke en CV-mal kan være svært effektivt, samtidig som den hjelper deg med å få alt du trenger på plass ved hjelp av en profesjonell struktur. Våre CV-maler hjelper deg med å bygge CV-en din og sikrer at du får med all nødvendig informasjon.
I en CV for arkitekt bør følgende avsnitt være med:
- Avsnitt med overskrift
- Avsnitt med arbeidserfaring
- Avsnitt med utdanning
- Avsnitt med ferdigheter
- Avsnitt med faglig sammendrag eller karrieremål
- Ekstra avsnitt for eventuelt, for eksempel språk, frivillig arbeid, datakunnskaper og sertifiseringer, priser/utmerkelser og interesser.
🎁Vi vil også dele disse ekstra gode tipsene for å gjøre CV-en din mer personlig:
- Tilpass språket i søknaden din. Bruk de samme ord og begrep som står i stillingsannonsen, slik at du kommer gjennom ATS-systemet. Eksempel; søker de etter en med nøkkelkompetanse innen kommunale bygg, da bruker du dette begrepet i søknaden din.
- Få med de riktige ferdighetene og kvalifikasjonene. Les hva arbeidsgiver ønsker av ferdigheter og kvalifikasjoner, og få de på plass i søknaden.
- Tilpass hver eneste CV til akkurat den stillingen du søker på. Finn aldri på å sende samme CV til flere bedrifter, tilpass alltid søknaden til å passe perfekt med det arbeidsgiver søker etter.
- Gjør korrigeringer på utforming og oppsett, alt etter hva som passer best de ulike bedriftene. Noen bedrifter ønsker litt mer kreative søknader, mens andre foretrekker de tradisjonelle og formelle utformingene.
Format, utforming og struktur
Godt design er noe alle arkitekter verdsetter høyt. Noe som er godt utformet er visuelt fint å se på, samtidig som det også er funksjonelt. Det samme gjelder for en CV, og spesielt for en arkitekt vil format og utforming være viktig for å fremheve din kompetanse og for at potensielle arbeidsgivere raskt skal kunne finne den informasjonen han eller hun trenger.
Bruk en skrifttype som ikke tar for mye oppmerksomhet, vi anbefaler at du velger mellom Arial, Cambria, Calibri og Times New Roman, og skriver i størrelsen 10-12 pkt. Husk at du må fremheve overskrifter på de ulike avsnittene med større skriftstørrelse.
Generelt finnes det tre ulike CV-format, som vi kjapt kan oppsummere slike:
- Omvendt kronologisk format: For deg som har mye relevant arbeidserfaring og et format som fremhever ekspertisen din først.
- Funksjonelt format : Er for deg som er nyutdannet og et format som fremhever ferdighetene dine og utdanning din.
- Kombinasjonsformat: Med dette formatet kombineres de beste egenskapene til formatene omvendt kronologisk og funksjonelt.
For en erfaren arkitekt anbefaler vi å bruke formatet omvendt kronologisk . Her får du fremhevet din siste stilling først, og skriver deretter opp dine tidligere arbeidsplasser.
Hvis du akkurat er ferdig med arkitektutdanningen din vil det funksjonelle formatet være det beste alternativet for deg. Her er det ferdighetene dine som er i fokus, noe som er positivt når du ikke har noe erfaring å vise til.
Begynn med kontaktinformasjon
Overskriften er det første som møter arbeidsgiver og for å skape det et godt førsteinntrykk bør du bruke kontaktinformasjonen din som overskrift. Denne informasjonen bør være korrekt, så se over en ekstra gang. Hvis du skriver feil kontaktinformasjon, vil ikke arbeidsgiver får tak i deg.
Pass også på at du bruker en e-postadresse som ikke gir feil inntrykk. Ikke bruk en som du opprettet i din ungdom og som fremstår som lite profesjonell. Da anbefaler vi at du faktisk oppretter deg en ny.
Kontaktinformasjonen skal inneholde følgende:
- Ditt fulle navn
- Tittel
- Telefonnummer
- E-postadresse
- Bosted (valgfritt)
- Lenke til LinkedIn-profilen din (valgfritt)
Sandra Halvorsen
Arkitekt
44 56 99 88
sandrahalvorsen@mail.comlinkedin.com/in/sandrahalvorsen
Sandra Halvorsen
Arkitekt i design og arkitektur
girly_girl@gmail.comlinkedin.com/in/sandrahalvorsen
Per Abelsgate 14
7010 Trondheim
Så lurer du kanskje på om du skal ha med bilde på CVen din? På det norske arbeidsmarkedet er dette ikke noe som er påkrevd, men vi ser at flere velger å ta med bilde. Grunner for å ikke ta med bilde kan være for å unngå diskriminering og unødvendig forhåndsdømming, noe som vi dessverre vet at folk opplever til tider.
Et bilde vil gjøre at leseren av CV-en din lettere husker deg, og vil gjerne være mer aktuell om du søker jobb hos en mindre bedrift. Søker du på jobb i store selskaper vil et bilde ha lite å si, da de ofte bruker rekrutteringsbyråer for å finne aktuelle arbeidstakere. Velger du å ta med et bilde er det viktig at du har et passende bilde.
Her er noen råd om hva du bør tenke på:
-
Fremstå som profesjonell. Antrekket bør passe for en arkitekt.
- unngå sportsklær, solbriller, caps og for mye hud og sminke.
-
Velg et passende format
- det er bedre med bildeutsnitt fra brystet og opp, en helfigurbilde
-
Ikke inkluder andre på bildet
- heller ikke prøv å beskjær et bilde for å fremheve deg selv på et gruppebilde
-
Sjekk bakgrunnen
- gode bakgrunner er gjerne nøytrale og litt uskarpe.
-
Velg et bilde av nyere dato
- ikke gi arbeidsgiver sjokk på første intervju fordi du har sendt med et bilde som er svært gammelt
Fremhev din arbeidserfaring
For arkitekter er avsnittet om arbeidserfaring et av de viktigste avsnittene. Her skal du vise til de ulike rollene og arbeids- og ansvarsoppgaver du har hatt som arkitekt. Vær nøyaktig og presis i formuleringene dine, for her vil arbeidsgiver bruke tid på å lese om du har den relevante erfaringen de er på utkikk etter.
Les først gjennom stillingsannonsen for å se hva din potensielle arbeidsgiver ønsker av erfaring og få dine tidligere oppgaver til å passe med det. Dette vil gjøre at ATS-systemer velger ut din CV fordi den inneholder de nøkkelordene som de leter etter.
Start alltid med din siste arbeidserfaring, og skriv deg bakover i tid. Under hvert punkt for en stilling skal du også føre opp 3-5 punkter som beskriver roller og ansvar du har hatt. En klar fordel her er å bruke tall og fakta for å dokumentere hva du har oppnådd profesjonelt. Bruk verb når du skriver punktene for å vise konkret hva du har gjort.
Trondheim Design
Arkitekt
Januar 2018 - Januar 2022
- Vurderte og leverte tilbakemeldinger på rasjonaliseringsforslag og reguleringsmaterialer, fra prosjektering og konstruksjon.
- Samarbeidet med designere og kontraktører.
- Utarbeidet estimater, tabeller og kalkyler
- Bidro med utmerket kunnskap og kompetanse om boligprosjekter, fra designkonsept til ferdigstillelse.
- Kommunikasjon med kunder og firma rundt design.
Hva gjør jeg dersom jeg ikke har arbeidserfaring?
For personer som nylig utdannet og helt i starten av karrieren sin gjelder det å bruke andre erfaringene fra arbeidslivet som er overførbare til stillingen som arkitekt. Kanskje har du hatt utplasseringer gjennom studiet eller sommerjobber du kan henvise til. Tenk over alt du har arbeidet med og hvordan du kan ta dette med deg videre i arbeidet som arkitekt.
Det som er viktig er at du i underpunktene fremhever ferdigheter som kan overføres og være til bruk i den nye jobben du søker.
Bygg og Design AS
Praksis
September 2017 - April 2018
- Samarbeidet med erfarne arkitekter for å sikre at alle prosjekter ble fullført til estimert tid.
- Assistert og fulgte alle prosedyrer for prosjektering for et boligbygg.
- Opplæring i programmene AutoCad, ArchiCAD og 3ds max.
Avsnitt om utdanning på CV for arkitekt
Arkitektutdanning har en stort fokus på å lære gjennom praktiske oppgåver, fokus på formgiving og teknikk, teori og historie. Samtidig er det et formelt krav til å kunne kalle seg arkitekt og det krever at du har gjennomført en utdanning. Derfor er det viktig at det tydelig kommer frem hvilke utdanninger du har gjort og ikke minst hva du har gjort av praksis gjennom utdanningen. Pass på at du er tydelig på om det er en bachelorgrad, bachelorgrad med spesialiseringsfelt eller en mastergrad du har.
Her er rekkefølgen på hvordan du bør legge til informasjonen om utdanningen din:
- Navn på studiet
- Navn på utdanningsinstitutt
- År for uteksaminering
- Karakter (valgfritt)
Master i arkitektur
NTNU, Trondheim
Mai 2019
Bachelorgrad Landskapsarkitektur
NTNU, Trondheim
Mai 2017
Ferdigheter på en CV for arkitekt
Ferdighetene er avgjørende for arkitekter, og kan variere ut fra hvilket område du arbeider innen. Det er viktig at du får med hvilke tekniske ferdigheter du har, også kalt faglige ferdigheter. En arkitekt må kjenne til ulike dataprogrammer, ha kompetanse for planlegging av bygninger, byggeteknikk og byplanlegging, samt ta hensyn til samfunnsutfordringer, som klimaendringer, migrasjon og økonomiske svingninger.
Samtidig så må arkitekter samarbeide tett med både kollegaer, kunder og eksterne firma for at planene skal bli fulgt, og personlige ferdigheter er derfor viktig for yrket. De personlige ferdighetene vil bli vektlagt for at arbeidsgiver skal kunne se for seg at du vil passe inn i deres arbeidsmiljø. Her er eksempler på faglige og personlige ferdigheter en arkitekt bør inkludere på sin CV.
Faglige ferdigheter-
Programvare for design
- Autocad, Revit, Adobe, Lumion
- Normativ og standard dokumentasjon
- Prosjektpresentasjoner
- Kartografi, økologi
- Matematiske utregninger
- Analyser, tabeller
- Arkitektur- og detaljprosjektering
- Søknader iht. PBL
- Beskrivelser for entrepriser
- Planprosessen
- Kommunikasjonsevner
- Analytiske evner
- Selvstendig i arbeid
- Teamarbeider
- Nytenkende
- Kreativ
- Tidsstyring
- Initiativrik
- Kundebehandling
- Egenskaper som leder
- Ansvarsfull
Profesjonelt sammendrag eller karrieremål
For arkitekter er det smart å inkludere et profesjonelt sammendrag på CVen og helst skrive det inn rett etter kontaktinformasjonen. Her skal du se for deg at du skal selge deg selv og dine ferdigheter på en kort og presis måte. Det skal få arbeidsgiver lyst til å lese resten av CVen din. Et sammendrag snakker kort om dine beste egenskaper, arbeidserfaring og profesjonelle prestasjoner. Her må du være tydelig, samt bruke tall og fakta for å understreke presentasjonene dine.
Dyktig, initiativrik og engasjert arkitekt med lang erfaring innen planlegging utvikling og implementering av innovative, moderne arkitektonisk design. Detaljorientert og løsningsorientert, med fokus på høy kvalitet og kundetilfredshet. SVært god kompetanse på Revit, Adobe, Lumion, samt analyse og tabeller.
Glad og positiv arkitekt som liker lange arbeidsdager. Utholdende i arbeidet mitt og trives godt sammen med kollegaer.
For deg som er nyutdannet kan det være bedre med et karrieremål, siden du har liten erfaring å vise til. Karrieremålet skal gi svar på hvor du tenker at du befinner deg noen år fremover.Prøv å skriv det så konkret som mulig, vis til hvilke ferdigheter du vil tilegne deg, og ikke fokuser på at du ønsker å bli rik.
Nylig utdannet arkitekt ønsker å ta bruk og videreutvikle ferdighetene jeg har tilegnet meg gjennom studiet og praksis. Utmerket meg på kompetanse innen CAD, analyser og beregninger. Ønsker å bidra med min kreativitet og samarbeidsevne i deres arbeidsmiljø.
Eventuelle avsnitt du kan inkludere på CV arkitekt
Mest sannsynlig har du noen form for kompetanse eller erfaring som ikke passer under de andre avsnittene, men som du ønsker at arbeidsgiver skal få kjennskap til. Den beste metoden å inkludere informasjonen er i et ekstra avsnitt. Under har vi noen eksempler på hva disse avsnittene kan være. Tilpass til din CV ved å se på hva som er aktuelt for deg.
Datakunnskaper og sertifiseringer
Skriv inn hvilke datakunnskaper du har, selv om alle arkitekter bør ha en viss base av datakunnskaper for å kunne håndtere arbeidsdagen. Ved å liste dem opp her i din søknad vil arbeidsgiver raskt kunne se hva du har av relevant kunnskap og hvilke programmer du behersker.
Etter datakunnskaper lister du opp hvilke sertifiseringer du har. En sertifisering kan være avgjørende for om du får jobben eller ikke, så pass på at du inkluderer alle dine.
Språk
For en arkitekt kan språkkompetanse være svært viktig og arbeidsgiver merker det stadig økende behovet for at de ansatte behersker flere språk. Har du språkkunnskaper som er fra middels og høyere i andre språk enn morsmålet ditt, bør du fremheve de på CV-en din som ingeniør. Dette kan være en avgjørende faktor for om du blir innkalt til intervju.
- Engelsk - flytende
- Tysk - morsmål
- Fransk - middels
Publikasjoner og portefølje
Har arbeidet ditt blitt publisert ønsker du at arbeidsgiver skal få kjennskap til dette. Lag et eget avsnitt der du skriver dem opp som en liste, og start med tittel på publikasjon, etterfulgt av navn på tidsskrift og dato for publisering. Er den digital må du legge ved en lenke.
Har du klar en digital portefølje for dine arbeid, må du legge ved en link slik at arbeidsgiver raskt kan se dine tidligere arbeid. Har du ikke startet på dette arbeidet, anbefaler vi at du raskt kommer i gang.
Oppsummering: Slik skriver du den perfekte CV for arkitekt
- Vær kreativ slik at arbeidsgiver ser på deg som en nytenkende og innovativ arkitekt, men ikke ta helt av. Du skal fremstå som profesjonell også.
- Få CV-en ned på en side, slik at arbeidsgiver får all informasjon raskt og ryddig.
- Fremhev arbeidserfaringen din, og mangler du den fokuserer du på overførbare ferdigheter.
- Få med detaljer om utdanningen din og hvilke kompetanse den har gitt deg.
- Få med både de faglige og personlige egenskapene dine
- Selv om sammendraget er kort, må du bruke tid på dette. Arbeidsgiver sitt førsteinntrykk av deg kommer frem her.
Gjør CV-en komplett med et følgebrev
Følgebrev er ikke et krav, men det vil alltid heve standarden på CVen din. Gjennom følgebrevet kan du være mer personlige og vise frem ditt engasjement for yrket som arkitekt. Det sørger for at arbeidsgiver får et fullstendig bilde av hvem du er og hvordan du kan være positiv for bedriften.
I CVen har fokuset vært på utdanning og fortid, et følgebrev tar sikte på det som er nå og fremtiden. Det skal derfor inneholde en kort innledning og deretter noen avsnitt, i en personlig stil. Pass på at følgebrevet utfyller søknaden, og ikke bare gjentar det du har skrevet tidligere i selve CV-en. Ha en sterk åpning som skaper interesse, vær litt direkte og få frem hvorfor du ønsker denne stillingen. Det kan være akkurat følgebrevet som gjør at du skiller deg fra resten av søkerne.
FAQ
Skal jeg ta med referanser i søknad?
Nei, det er ikke vanlig å oppgi referanser lenger. De kan du heller oppgi ved forespørsel.
Skal jeg ta med all utdanning i CV for arkitekt?
Nei, siden det kreves høyere utdanning er det ikke nødvendig med informasjon om videregående skole.
Lag din CV med de beste malene
What’s a Rich Text element?
The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.
Static and dynamic content editing
A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!
How to customize formatting for each rich text
Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.
Lag din CV på 15 minutter
Vår gratis samling av CV-er som er designet av eksperter vil hjelpe deg å skille deg ut fra mengden og komme ett skritt nærmere drømmejobben din.