Lag din CV på 15 minutter
Vår gratis samling av CV-er som er designet av eksperter vil hjelpe deg å skille deg ut fra mengden og komme ett skritt nærmere drømmejobben din.

Les videre for å lære om når du skal forhandle, hvordan du skal forhandle og hvilke vanlige feilene du bør unngå.
Noen høydepunkter:
- Det er forskjell på å kreve høyere lønn og gå i samtale med sjefen om lønnen.
- Det er ikke en god løsning å sammenligne seg med kollegaer i en lønnsforhandling
- Din lønn påvirker din fremtidig lønnsvekst, og derfor bør du med jevne mellom snakke med arbeidsgiver om lønn.
7 trinn for å be om høyere lønn
Når du er klar for å be sjefen om høyere lønn i en jobb, er det avgjørende at du går frem på rett måte. Tar du i bruk våre tips er sjansen mye større for at virksomheten hører argumenter du kommer med, og forstår hvorfor du vil kreve lønnsøkning.

1. Forbered deg grundig
Før du stiller til en samtale om høyere lønn bør du undersøke hva som er vanlig lønn for din stilling og bransje. Her kan du ta i bruk lønnsstatistikker hos SSB, eller snakke med fagforeningen eller kolleger.
I tillegg bør du vurdere din kompetanse og erfaring, som vil være av betydning for hva du kan forvente i lønn fra arbeidsgiver.
2. Fremhev din verdi
Når du sitter i samtale om lønn, bør du på forhånd har klar gode argumenter for hvorfor du fortjener mer i lønn. Gode argumenter begrunner du med å dokumenter dine prestasjoner og hvordan du har bidratt positivt til virksomheten.
Ved å vise til hva bedriften har oppnådd på bakgrunn av arbeidet i du har gjort i stillingen din, får du frem en god vinkling på hvilken viktig verdi har du. Gjennom å vise til din konkrete verdi, er det mer sannsynlig at arbeidsgiver vil bruke mer penger på deg.
3. Vær tydelig og konkret
I forhandlinger bør du kommunisere rett frem hva du ønsker. Ikke vær vag på hva dine tanker er, men tydelig på at du er til stede for å forhandle om lønnen din.
Vis at du er forberedt når det gjelder, vis til eksempel på resultater om hvorfor du mener og tror det er rettferdig at du får et annet tilbud.

4. Vær åpen for dialog
Når man forhandler om lønn, må man være forberedt på at arbeidsgiver må tenke på hele bedriften når de sitter i forhandlingene. Selv om arbeidsgiveren kanskje ønsker å gi deg mer i lønn, kan det bli et nei, fordi det kanskje ikke passer økonomisk.
Lytt derfor til arbeidsgiver sitt perspektiv og vær villig til å diskutere ulike løsninger om det på nåværende tidspunkt ikke passer å øke lønnen din.
5. Tenk helhetlig
Ja, lønn har mye å si, men vurder også andre goder som pensjon, ferie, fleksibilitet og muligheter for videreutvikling. Dette kan være goder du kan oppnå dersom bedriften ikke kan gi deg mer i lønn akkurat nå.
Gjennom å godta slike avtaler sier det noe om at du verdsetter arbeidsplassen og stillingen du har.
6. Ta lønnssamtalen ansikt til ansikt
Selv om det kan være fristende å sende en e-post når man forhandler om lønnen, er det ikke noe som anbefales. Forhandle helst ansikt til ansikt, over telefon eller via video.
Direkte samtale skaper mer rom for dialog og lesing av motpartens signaler.

7. Få alt skriftlig
Når du og leder har blitt enige om nye lønnsordninger bør du sørge for at alt av detaljer er dokumentert i arbeidskontrakten. Når dere er enige, sørg for at lønn, bonuser, flyttegodtgjørelse, feriedager og alle vilkår er bekreftet skriftlig før du takker ja.
Selv små avklaringer eller muntlige løfter kan skape misforståelser hvis de ikke er tydelig formulert skriftlig. Sørg for at både du og arbeidsgiver har en felles forståelse av hva som er avtalt, og be gjerne om å få tilsendt en oppdatert kontrakt eller et skriftlig tillegg før du signerer.
Dette gir deg trygghet og kan være avgjørende dersom det senere skulle oppstå uenighet om vilkårene.
Vanlige feil å unngå
De som ikke har lykkes i forhandlinger om lønn går ofte i de klassiske fallgruvene. En typisk feil er å ikke forberede seg godt nok. Dersom du kommer inn til lønnssamtalen med bare litt kunnskap om markedslønn og egne prestasjoner, svekkes forhandlingsposisjonen din.
Andre kan oppleves litt for aggressive under lønnsforhandling, noe en arbeidsgiver ikke setter pris på. En litt for konfronterende stil kan skade forholdet til arbeidsgiver. Det beste er å være profesjonell og respektfull overfor arbeidsgiver under forhandlingene om lønnen din.
Er du altfor fokusert på kun lønn i lønnssamtalen kan det være negativt. Arbeidsgiver ønsker ansatte som gjør gode jobber, og ikke bare går på jobb for å heve lønnen sin. Husk at totalpakken teller, og at andre fordeler kan være like verdifulle.
En annen vanlig feil er å sammenligne seg med kolleger. Dette er sjelden blant de gode argumentene. Unngå å bruke andres lønn som argument. Fokuser heller på din egen verdi og bidrag.

Derfor bør du forhandle om lønn
Du har ingenting å tape når du ber om høyere lønn. Det verste som kan skje er at du får et «nei». Mange arbeidsgivere forventer også at du forhandler, og det viser at du verdsetter din egen kompetanse.
Lønn påvirker fremtidig inntekt. En for lav startlønn kan det få langvarige konsekvenser for din lønnsutvikling, fordi du alltid vil ligge et nivå under. Å forhandle nå kan gi deg bedre økonomiske vilkår på sikt.
En siste ting er at arbeidsgivere ønsker fornøyde ansatte. Derfor vil arbeidsgivere strekke seg langt for en kompetent og hardtarbeidende ansatt.