Lag din CV på 15 minutter
Vår gratis samling av CV-er som er designet av eksperter vil hjelpe deg å skille deg ut fra mengden og komme ett skritt nærmere drømmejobben din.
Når du skal søke ny jobb ønsker du virkelig at arbeidsgiver skal velge akkurat din CV i bunken, og her hos oss skal du få alle tipsene du trenger. Etter å lest denne artikkelen er du klar for å skrive en vinnende og velformulert CV som garantert vil bli lagt merke til.
Kor fortalt skal vi gå gjennom de ulike avsnittene som en CV består av og hva hver enkelt avsnitt bør inneholde for å fremheve alle dine ferdigheter og kvalifikasjoner. Vi viser deg også flere gode eksempler slik at arbeidet med å skrive CV-en går lekende lett for deg.
Forskjell på CV og søknad
Først av alt må du vite hva som er forskjellen på en CV og en søknad. En CV er et dokument der du ved hjelp av korte tekster blant annet viser frem hvilke utdanning, arbeidserfaring, ferdigheter, kurs og sertifiseringer du har. Tekstene skal være profesjonelle og ikke personlige. Her kommer det andre ord harde fakta om hva du vil bidra med i stillingen du søker på.
En søknad består som oftest av en CV og et følgebrev. Ved å legge til et følgebrev gjør du hele søknaden din komplett, fordi du i et følgebrev kan være litt mer personlig. Dette ligner mer på et brev som består av korte avsnitt der du kan formidle hvorfor du brenner for arbeidet ditt, fortelle litt om sivilstatus og annen informasjon som gjør at arbeidsgiver får et mer personlig bilde av hvem du egentlig er.
Derfor anbefaler vi alltid at du skriver begge deler og sender av gårde til arbeidsgiver når du skal søke på en ny jobb. Vi skal her fokusere aller først på hvordan du skriver en skikkelig god CV, og hvilke typiske feil som mange gjerne gjør.
Godt eksempel på utforming av CV
Mange ønsker å bli lagt merke til av arbeidsgiver, men det er ikke ved hjelp av en svært kreativ mal eller utforming du skal gjøre dette. Du vil bli lagt merke til på bakgrunn av din kompetanse, og ikke minst kan en veldig rotete utforming med mange detaljer lett gjøre at informasjonen forsvinner litt. Pass derfor på at du holder deg til en ryddig og ren utforming slik at leseren finner frem til de nyttige opplysningene.
Velg ikke en skrifttype som tar for mye fokus vekk fra innholdet, selv om det kan være fristende. Gå for en enkel skrifttype slik som for eksempel Arial, Cambria, Calibri eller Times New Roman, og hold deg til skriftstørrelsene 10-12 pkt. Når du skal skrive opp nye avsnitt må du fremheve overskrifter med større skriftstørrelse.
Bruk helst en kronologisk rekkefølge
Når det kommer til hvilke rekkefølge du skal føre opp informasjon om blant annet utdanninger, kurs, sertifisering og arbeidserfaring finnes det i hovedsak tre ulike CV-formater du kan benytte deg av.
Kort forklart er dette følgende formater som stort sett brukes:
Omvendt kronologisk format: Her skriver du deg bakover i tid og kan brukes av alle. Er aller best egnet for deg som har mye arbeidserfaring som er relevant for stillingen du søker på, og ved hjelp av dette formatet får du først og fremst fremhevet din ekspertise.
Funksjonelt format: Her kommer utdanningen din og ferdighetene dine tydelig frem. Formatet passer aller best for deg som nylig er ferdig med studier og kanskje ikke har så mye arbeidserfaring å vise til. Her er fokuset rettet mot ferdighetene dine og utdanning din.
Kombinasjonsformat: Kan være aktuelt for deg som vil kombinere det beste fra både omvendt kronologisk og funksjonelt format. Har du for eksempel mye arbeidserfaring, men samtidig en lang og krevende utdanning, ønsker du at begge deler komme frem like tydelig i din CV.
For det aller fleste vil det omvendt kronologiske formatet være den beste løsningen. De fleste av oss har de mest relevante arbeidserfaringene og utdanningene våre i nyere tid, og derfor er det best å plassere akkurat den informasjonen først og deretter skrive oss bakover i tid. I tillegg er det lett for arbeidsgiver å lese formatet.
Vil du spare tid og samtidig være trygg på at du får med all informasjon du skal, kan du gjerne bruke en av våre CV-maler til hjelp.
Dette skal en god CV inneholde
Nå har du formatet på plass, og da skal vi bevege oss videre på hvilke avsnitt en god CV skal inneholde. Innholdet er jo det aller viktigste i en CV, og hvilke avsnitt du tar med er avgjørende for om arbeidsgivere finner deg interessant eller ikke.
I tillegg er det noe du må huske på om du skal søke på en stilling hos en større bedrift som bruker ATS-system. Et ATS-system er et digitalt system som søker gjennom alle mottatte søknader og leter etter nøkkelordene som bedriften er på jakt etter. Disse nøkkelordene er brukt i stillingsannonsen og derfor må du alltid lete etter dem, og deretter passe på at du også har dem med i din CV-tekst. I slike tilfeller er du avhengig av at du også har disse viktige søkeordene med, ellers vil din CV dessverre raskt havne i søpla, og du kan gå glipp av flere stillinger.
Tar du i bruk en CV-mal kan du som sagt får unnagjort arbeidet mye raskere, og i tillegg kan du være helt trygg på at du får med alle de nødvendige avsnittene på en profesjonell måte. Våre CV-maler hjelper deg med å bygge CV-en din og sikrer at du får med all nødvendig informasjon.
Når du skal skrive en CV bør du ta med følgende avsnitt:
- Avsnitt med overskrift
- Avsnitt med arbeidserfaring
- Avsnitt med ferdigheter
- Avsnitt med utdanning
- Avsnitt med faglig sammendrag eller karrieremål
- Eventuelle avsnitt som er aktuelle
Start med kontaktinformasjonen din
Når du skal skrive CV-en din kan du starte med med det enkleste avsnittet, nemlig overskriften som skal inneholde kontaktinformasjonen din. Overskriften er det første arbeidsgiver leser, og ved å bruke personopplysningene skaper du et godt førsteinntrykk.
Husk at du alltid sjekker både en og to ganger at alt stemmer, for i verste tilfelle kan en feil i et telefonnummer eller e-postadresse føre til at arbeidsgiver ikke får tak i deg. Er du virkelig uheldig kan det være du går glipp av en ny stilling.
Du må også se over hvilket inntrykk e-postadressen gir. Vi har sett nok eksempler på jobbsøkere som bruker en litt flau e-postadresse de opprettet i ungdommen. Bruker du fortatt samme e-postadresse bør du virkelig vurdere å opprette en ny e-post.
Kontaktinformasjonen skal kun inneholde nødvendige opplysninger og det vil si følgende:
- Ditt fulle navn
- Tittel
- Telefonnummer
- E-postadresse
- Bosted (valgfritt)
- Lenke til LinkedIn-profilen din (valgfritt)
Simon Viksund
Blikkenslager
41 21 54 74
simonviksund@online.nolinkedin.com/in/simonviksund
Simon Vikksundd
41215474
Sten Hansengate 15
5020 BERGEN
blikkflikkflakk@online.nolinkedin.com/in/viksundsimon
Få med relevant erfaring du har
Her kommer et viktig og avgjørende avsnitt når du skal skrive en CV. Ved hjelp av denne teksten skal du får frem hvorfor akkurat du vil være aktuell ved å vise til at din tidligere erfaring gjør deg særdeles godt egnet for stillingen du søker på.
Pass på at du fremhever all kompetanse og erfaring du har, slik at arbeidsgiver får et inntrykk av om du kan, eller ikke kan, hoppe rett inn i den aktuelle stillingen uten at det krever en viss form for opplæring. Du må vær nøyaktig og presis i formuleringene dine, for her vil firmaet bruke tid på å lese om du har relevant erfaring som de er på utkikk etter.
Her kommer ATS-systemet inn i bildet igjen, og før du skriver avsnittet må du lete etter nøkkelordene som arbeidsgiver ser etter. Søker du for eksempel på en lærerstilling, og det står nevnt "tydelig klasseledelse" som et nøkkelord i stillingsbeskrivelsen er det avgjørende at du nevner akkurat dette begrepet i din CV. Søker du på en sykepleierstilling og annonsen etterlysert kompetanse og erfaring med "DIPS samspill", kommer du med en gang høyere opp i søknadsbunken om du fører dette opp under arbeidserfaring.
Når du skal føre opp hvilke erfaring du har, starter du altså med din siste stilling, og skriver deretter bakover i tid om du har flere tidligere stillingen. Under hver stilling skal du også skrive noen korte punkter som beskriver arbeids- og ansvarsoppgaver. Start med din siste arbeidserfaring, og skriv deg deretter bakover i tid. For hver erfaring du fører opp skal du skrive tre til fem punkter som beskriver arbeidet du utførte og ansvar du har hatt. Her bør du ta i bruk tall og fakta for å dokumentere dine profesjonelle oppnåelser.
Aker Subsea
Reservoaringeniør
2015- dags dato
- Utførte periodiske kontroller både onshore og offshore
- Ledet faggruppe for prosjektet “Havvind 2022”
- Tett samabarbeid med kollegaer for å fullføre prosjekter
- Ansvarlig for valideringer av grensesnitt mellom eiendeler og undervannsutstyr
Eiendomsmegler Vest
Aug 2015 til dags dato
- Utførte befaring hos kunder
- Opprettet digitale annonser og prospekter for eiendommer
- Gjennomførte verdivurderinger
- Gjennomførte visning og budrunde
- Erfaring med å avholde kontraktsmøte mellom flere parter
Få frem alle dine ferdigheter
Ferdigheter er noe alle arbeidsgivere er opptatt av, men mange jobbsøkere har en tendens til å ikke bruke nok tid på avsnittet om ferdigheter. Dersom du tenker at dette ikke er et viktig punkt på en CV må du tro om igjen! Vil du at søknaden din skal klare å komme til topps i bunken, må du gjøre litt forarbeid og finne ut hvilke nøkkelkvalifikasjoner arbeidsgiver vil ha i sine ansatte, og føre opp alle ferdigheter du har som samsvarer med dette. Dette avsnittet kan være en viktig faktor for om du blir innkalt til intervju eller ikke.
Du har sikkert forstått nå at alle som søker etter nye folk vil vite hvilke ferdigheter de tar med seg inn i arbeidet sitt, og dette gjelder både personlige ferdigheter og faglige ferdigheter. Her brukes også ATS-systemet hos større bedrifter, så pass på at du får med riktige ferdigheter.
Vi anbefaler at du lager en punktliste som viser dine ferdigheter, og at du deler alle ferdighetene opp i to lister. En liste for de personlige ferdighetene dine og en for de faglige ferdighetene dine. Faglige ferdigheter handler om kompetansen du har innen ditt fagfelt. Dette kan være for eksempel være ulike datasystemer, arbeidsmetoder for håndverkere eller faglig kunnskap om lover og regler for advokater. Tenk godt gjennom hvilke nøkkelkvalifikasjoner du har opparbeidet deg gjennom både utdanningen din og erfaring fra arbeidslivet, og få alle opplysningen på plass for å komme gjennom nåløyet.
De personlige ferdigheter, gjerne også kalt personlige egenskaper, handler mer om hvordan du er som person. Personlige ferdigheter er like viktig i mange sammenhenger, siden man gjerne skal samarbeide med kollegaer, være et bilde utad for bedriften i møte med kunder, og ikke mints ha egenskaper som trengs for å kunne stå i ulike typer situasjoner som jobben kan føre deg opp i. Bruk litt tid her, finn frem til hvordan du er som person, og spør gjerne familie og venner om hjelp til å finne frem til dine personlige ferdigheter.
Få på plass informasjon om utdanning
Uansett hvilke fagfelt du skal arbeide innen, er det viktig at du fører opp hvilke utdanninger du har på en CV. Noen yrker krever en lang og formell utdannelse, mens andre krever mindre eller ingen utdanning i det hele tatt. En fin regel er at dersom jobben du søker på krever en formell og lengre utdannelse, trenger du ikke ta med informasjon om for eksempel videregående skole. Eksempler på dette er stillinger som ingeniør, lege og jurist.
Søker du derimot på stillinger som ikke har noen spesifikke krav om utdanning kan du gjerne inkludere informasjon om hvor du gikk på videregående skole. Skulle du være usikker, er det uansett bedre å føre opp en utdannelse for mye enn for lite.
Når du skal skrive opp relevant utdannelse for jobben du søker på, gjør du det ved hjelp av kulepunkter. Dette gjør det enkelt å lese, og det kommer tydelig frem hvilke kompetanse du har opparbeidet deg gjennom skolegang.
Husk at du skal føre opp utdanningen din i et omvendt kronologisk format, slik at du får frem hva du nylig har studert. Slik skal du føre opp utdanningen din på CV-en, kort og tydelig: 👇
- Navn på studiet
- Navn på utdanningsinstitutt
- År for uteksaminering
- Sertifiseringer/kurs
- Karakter (valgfritt)
-
Malerfaget, Svennebrev
Bergen VGS
Mai 2015
Karaktersnitt: 4,8
-
Våtromskurs Grunnmodul
Malermestrenes Landsforbund, Bergen
Mai 2017
-
Bachelor
Eiendomsmegling
Høgskolen i Innlandet
Vår 2020
-
Bachelor
Eiendomsmegling og markedsanalyser
Nord universitet
Vår 2019
Skriv et profesjonelt sammendrag eller karrieremål
I likhet med alle de andre avsnittene er også dette et avsnitt som kan gjøre at du vil komme gjennom nåløyet til arbeidsgiver eller ikke. Derfor bør du sette av mye mer tid enn det man vanligvis tenker for å skape et virkelig vinnende profesjonelt sammendrag.
Et profesjonelt sammendrag kalles gjerne også en profiltekst, og er en kort tekst som skal skrives inn rett under kontaktinformasjonen din. Dette er med andre ord det neste inntrykket arbeidsgiver skal få av deg, og hvordan du skriver dette vil være avgjørende for hvilke tanker leseren får om deg.
Gjennom et profesjonelt sammendrag ønsker du å få vist frem dine beste personlige egenskaper, tidligere arbeidserfaring, kompetanse og profesjonelle prestasjoner. Alt dette skal komme tydelig frem i løpet av noen få setninger, og derfor bør du sette av godt med tid slik at du faktisk får det til.
Ved å skrive et best mulig sammendrag vil du klare å fange interessen til arbeidsgiver, og de andre søkerne blir mindre aktuelle. Tenk at du skal gi en kort oppsummering av hvordan du vil bidra og være en best mulig verdi for bedriften. Se for deg at dette er en liten reklametekst om deg selv som arbeidstaker.
Profesjonelt sammendrag, sykepleier
Dyktig, empatisk og faglig sterk intensivsykepleier med over 8 års erfaring. Brenner for å gi optimal akuttmedisinsk behandling for hver enkelt pasient. Effektiv og rask, samtidig grundig i avgjørelser som man skal gjøre. Solid kompetanse innen digitale hjelpemidler på akutten, og tilegner meg raskt nye apparater. Svært dyktig på kommunikasjon og arbeider optimalt i team, samtidig som egne beslutninger noen ganger kreves.
Profesjonelt sammendrag, ingeniør
Erfaren og dyktig boreingeniør med over ti års erfaring fra arbeid både onshore og offshore. Nytenkende og opptatt av å finne løsninger for fremtiden, med fokus på både gjennomføring og endelig resultat. Levert innovative løsninger gjennom teamarbeid for Equinor gjennom flere år. Arbeider målrettet og leverer høy kvalitet.
Profesjonelt sammendrag, blikkenslager
Dyktig, initiativrik og engasjert blikkenslager med lang erfaring innen planlegging og utføring av taktekking på både private og offentlige bygg. SVært opptatt av å finne frem til en god løsning som passer for kundene, og alltid villig til å gå den ekstra milen for kunder. Detaljorientert og løsningsorientert i forhold til plantegninger, med fokus på høy kvalitet og kundetilfredshet.
Mangler du arbeidserfaringen innen arbeidsområdet du søker jobb innen? Eller er du akkurat ferdig med studier? Da kan det være en god løsning å gå for et karrieremål i steden for et profesjonelt sammendrag. Et karrieremål bør gi svar på hva dine tanker er om hvordan fremtiden din ser ut karrieremessig. Teksten skal være like lang som det profesjonelle sammendraget, og du bør være tydelig på hva du ønsker å oppnå. Du bør med andre ord ikke bare fokusere på at du ønsker å tjene godt med penger. Inkluderer du hvilke nøkkelkvalifikasjoner og arbeidsmetoder du allerede har tilegnet deg ser det veldig bra ut for arbeidsgiver, og ikke minst bør du ta med hvilke nøkkelkvalifikasjoner du tar sikte på å lære deg i fremtiden.
Akkurat bestått læretiden og ønsker å ta i bruk og videreutvikle ferdighetene jeg har tilegnet meg gjennom skole og læretid. Tilegnet meg svært god kompetanse innen etablering av nybygg, men ønsker å lære mye mer, og ikke minst få solid erfaring fra rehabilitering. I fremtiden vil jeg kunne bidra med god kompetanse innen data som gjør arbeidsdagen lettere.
Eventuelle avsnitt som kan være aktuelt
Noen ganger kan det være mye mer informasjon du ønsker å dele, men som ikke passer under de andre avsnittene. Da er en god løsning at man inkluderer et eget avsnitt for akkurat den informasjonen. Dette kan for eksempel handle om fritidsinteresser som gir et positivt bilde, frivillige verv, datakunnskaper eller digital kompetanse, språk, sertifiseringer som er relevant for stillingen du søker på, eller publiseringer av tidligere arbeid.
Bare husk at de ekstra avsnittene man vil inkludere skal mest mulig bidra til å gi noe ekstra positivt til CV-en din. Ikke legg til unødvendig informasjon bare for å fylle på en CV.
Legg ved et følgebrev og gjør søknaden din komplett
På det norske arbeidsmarkedet er det ikke et formelt krav om å at du legger ved et følgebrev, men vi anbefaler akkurat dette for at både CV og søknad skal bli komplett. Dette vil uten tvil heve kvaliteten på søknaden din, og i tillegg også gjøre at du vil skille deg ut blant alle de andre søkerne. Det er ingen tvil om at et godt følgebrev kan være en avgjørende faktor for om du får en jobb eller ikke.
Når du skrev CV-en din har du konsentrert deg i stor grad om det faglige, og hvordan du er som arbeidstaker ved å gi opplysninger om utdannelse, arbeidserfaring, nøkkelkvalifikasjoner og fortiden generelt. Når du nå skal skrive følgebrevet, skal du fokusere på det som er akkurat nå og hva som vil skje fremover.
I følgebrevet går du for en mer personlig stil, og du kan derfor gi litt mer personlige opplysninger. En god måte å få vist frem ditt engasjement for yrket ditt, som også sørger for at arbeidsgiver får et fullstendig bilde av hvem du er og hvordan du kan være positiv for bedriften. Inkluder gjerne litt opplysninger om sivilstatus, om du er villig til å flytte på deg og hvordan du ser på fremtiden.
Underveis i skrivingen er det noen ting må du huske på når det gjelder følgebrevet. Start med en kort innledning og skriv deretter noen avsnitt, men ikke stort mer enn en halv side. Pass på at følgebrevet utfyller søknaden, og ikke bare gjentar det du har skrevet tidligere i selve CV-en. Ha en sterk åpning som skaper interesse, vær litt direkte og få frem hvorfor du ønsker denne stillingen.
Unngå følgende feil
Det finnes flere klassiske feil man kan gjøre når man skriver CV, og som kan føre til at man mister muligheten for en jobb man virkelig ønsker seg. Her skal vi oppsummere de kort til deg slik at du har et godt utgangspunkt for å unngå dem.
Tilpass hver søknad
Ikke send like søknader til flere bedrifter eller arbeidsgivere. Bruk alltid litt tid slik at du kan tilpasse hver enkelt søknad til hver enkelt stilling du søker på. Dette vil vise engasjement og er alltid noe som er veldig viktig.
Vær kort og tydelig, men gi samtidig nødvendige opplysninger
Du skal hele tiden prøve å holde informasjonen kort og tydelig, men du bør ikke være så kort at du til slutt ender opp med å gi veldig lite informasjon. Fyll heller ikke på med unødvendige opplysninger, da forsvinner de viktige opplysningene i all teksten.
Vær ærlig og ikke pynt på sannheten
Flere har en tendens til å pynte på sannheten, eller rett og slett å lyge for å få en jobb. Dette er god løsning, og som oftest ender dette opp med å bli oppdaget før eller senere. Skulle du ha noen hull på CV-en din, ja, da er det bedre å bare fortelle det som det er. Du trenger ikke utbrodere, men skriv veldig kort hva årsaken var til at ting ble som det ble.
Få vekk skrivefeil og generelt slurv
En søknad eller CV som inneholder mange skrivefeil og dårlige formuleringer, blir ikke sett på som gode tekster. Derfor bør du sette av nok tid til å lese gjennom flere ganger, og gjerne er det en god løsning at en venn eller et familiemedlem ser gjennom søknaden din for deg.
FAQ
Hvor lang skal en CV være?
En god CV klarer man å få ned på en side, kanskje to dersom man har mye arbeidserfaring å vise til. Husk at det bare er den viktige informasjonen som er relevant for stillingen du søker på som skal være med, prøv å bruke litt tid på å få vekk alt unødvendig.
Hvordan skriver jeg en god CV og søknad?
Kort oppsummert skriver du en god CV og søknad ved å ha en god utforming, inkludere de rette avsnittene, være opptatt av hvilke nøkkelkvalifikasjoner som etterlyses av arbeidsgiver, tilpasse hver enkelt søknad og ikke minst bruke nok tid slik at du får unna skrivefeil. I tillegg bør du inkludere et følgebrev for at CV og søknad blir komplett.
Hvordan viser jeg frem mine ferdigheter?
Ferdigheter deler du opp i personlige egenskaper og faglige ferdigheter, som gjerne også kalles nøkkelkvalifikasjoner. Du får begge deler tydelig frem å føre opp alle dine egenskaper i to ulike lister. En liste for faglige egenskaper, og en liste for personlige egenskaper.
Hva gjør jeg dersom jeg har hull i CVen?
Har du noen hull i CV-en er det viktig at du gir opplysninger som svarer på hva du har gjort i denne perioden. Rett og slett for å unngå at arbeidsgiver blir sittende å lure. Du trenger ikke gå i detaljer, men gi kort og enkel informasjon.
Hvordan unngå skrivefeil i CVen?
Dersom du vet at du ofte har feil, er det viktig at du gjør det du kan for å luke de vekk. Dette kan du gjøre ved å bruke digitale retteprogram og få noen andre til å lese gjennom søknaden din før du sender den.