CV for salgsrepresentant (med eksempler og tips)

Det er ingen tvil om at salg er et morsomt felt med mange vekstmuligheter. Salgsrepresentanter jobber innen forskjellige felt, og dette mangfoldet gir dem mange muligheter. De er noen av de viktigste ansatte i enhver bedrift fordi de spiller en betydelig rolle når det kommer til å tjene penger for selskapet.

Format :
Størrelse :
Tilpassbar :
Word (Microsoft)
A4
Ja

Du kan være den beste selgeren som kan selge alt mulige, og ha evne til å øke salget, men kan slite med å lage en CV som fanger arbeidsgiver sin oppmerksomhet. Uten en enestående salgsrepresentant CV, vil du ikke kunne få mulighetene som vil hjelpe deg videre i karrieren.

I denne artikkelen har vi en detaljert CV-guide som vil hjelpe deg med å lage en profesjonell CV som gir deg din neste mulighet for et arbeid du ønsker.

Her er noen av emnene vi skal dekke.

 • Riktig format er avhengig av dine kvalifikasjoner.
 • Et eksempel på en salgsrepresentant for å vise deg hvordan du strukturerer din CV.
 • Slik legger du til din arbeidserfaring.
 • Ferdighetene som hver selger bør ha på CV-en.

Slik skriver en CV for salgsrepresentanter


Salgsrepresentant CV


Stillingen som salgsrepresentant er forskjellige avhengig av bransjen du ønsker å komme inn i. Å sjekke stillingsbeskrivelsen er avgjørende for å sikre at du skreddersyr CV-en, og dermed kan bygge en søknad som vil øke dine sjanser.

Målet er å vise frem din unike arbeidserfaring og få leseren interessert nok til å kalle deg til et intervju. Bruk også relevante søkeord gjennom CV-en din, slik at ATS-systemer ikke filtrerer den ut.

Vi har noen gode CV-eksempler som du kan referere til hvis du trenger noen tips for å hjelpe deg med å skrive CV-en din.

I tillegg er formatet, layouten og strukturen er også avgjørende. La oss se på dem i detalj.

Format, layout og struktur på en CV

Det er viktig å velge riktig CV-format som best representerer dine prestasjoner og kvalifikasjoner på en god måte. Her er noen av formatene du kan vurdere for din CV.

Omvendt kronologisk format - Dette formatet passer for kandidater som skal søke jobb og som har erfaring fra tidligere stillinger. Det er fordi det prioriterer arbeidserfaring, som de fleste arbeidsgivere fokuserer på når de får CV-en din.

Funksjonelt format - Dette formatet er perfekt for nyutdannede og kandidater som bytter karriere og ikke har mye erfaring. Det er en CV som vil bygge på ferdigheter søkeren har, samt all unik kompetanse man tar med seg inn i arbeidet.

Kombinasjonsformat – Dette formatet er en blanding av de to andre formatene. Hvis du har de nødvendige ferdighetene og erfaringen, er dette formatet ditt.

Strukturen til salgsrepresentantens CV bør ha følgende avsnitt:

 • Overskrift
 • Profesjonelt sammendrag/karrieremål
 • Arbeidserfaring
 • Utdanning
 • Ferdigheter
 • Flere ekstra avsnitt (datakunnskaper og sertifiseringer, språk, publikasjoner, priser/utmerkelser og interesser)

Begynn med overskriften


Overskriften er avgjørende fordi den inneholder informasjon som arbeidsgivere trenger for å kontakte deg. Sørg for at informasjonen er nøyaktig fordi man ønsker ikke å gjøre feil her!

Personopplysningene du bør legge til i denne delen inkluderer:

 • Ditt fulle navn
 • Tittel på stillingen du jobber i
 • Telefonnummer
 • Profesjonell e-postadresse
 • Bosted
 • En lenke til din profil på LinkedIn

Vi skal vise deg med et godt eksempel for hvordan en salgsrepresentant skal skrive inn sin kontaktinformasjon for å få en CV som skiller seg fra andre kandidater.

Godt eksempel
Martin Maurseth
Salgsrepresentant
47 11 22 55 88
martinmaurseth@online.no
Bergen
linkedin.com/no/martinmaurseth

📌Overskriften skal alltid være kort og for det første kun inneholde relevante detaljer ne som arbeidsgiveren trenger for å kontakte deg.

Fremhev din erfaring innen salg


Avsnittet om din erfaring innen salg er en avgjørende del. Det er her du fortelle nye arbeidsgivere om alle dine tidligere stillinger fra salg, samt fortelle om resultatene du oppnådde.

De fleste arbeidsgivere går rett til denne delen, så alt du må sørge for at den er strukturert på beste måte. Bruk våre CV-maler hvis du trenger hjelp med dette.

Start med den siste stillingen du hadde bransjen og arbeid deg bakover i tid. Legg til navnet på hver arbeidsplass, stillingstittelen din og årene du jobbet på hvert sted.

Under hver stilling legger du til tre til fem arbeidsoppgaver for å vise frem til arbeidsgivere hva du kan gjøre. Nevn også en eller flere viktige presentasjoner, fokuser på de viktigste i første omgang. Dette viser til arbeidsgivere hvilke presentasjoner eller resultater de kan forvente av deg i den kommende jobben.

Hvis du ikke har noen salgserfaring, kan du legge til annen arbeidserfaring som har tillatt deg å få overførbare ferdigheter som vil være nyttige i stillingen som salgsrepresentant.

Godt eksempel
Sunculture Limited
Salgsrepresentant
Juni 2018– dags dato
 • Tilbyr reklameartikler til eksisterende og nye kunder for å bygge kundeforhold og økte selskapet sitt årlige salg og fortjeneste med 15 %.
 • Gir overlegen kundeservice og oppnådde derfor 20 % gjentatte kjøp som overgikk salgsmålene.
 • Startet kampanjer på sosiale medier og digitale markedsføring for å øke antall kunder og selskapets oppsøkende rekkevidde.

Tips: Her er det lett å se hvilke prestasjoner og oppgaver søkeren har hatt gjennom arbeidet sitt for en bedrift.

Utdanning: Inkluder din akademiske bakgrunn


Salgsrepresentant CV


Avsnittet om utdanning avhenger av jobben og bransjen du søker til. Noen stillinger innen salg krever en bachelorgrad, mens andre bare forventer et videregående vitnemål.

Sjekk stillingsbeskrivelsen, finn ut hva din potensielle arbeidsgiver ser etter, og legg til relevante kvalifikasjoner innen utdanning.

Hvis du har en bachelor- eller mastergrad, utelater du all informasjon om videregående vitnemål. Detaljene du bør ha i denne delen inkluderer:

 • Navnet på vitnemålet/graden
 • Navnet på høgskolen/universitetet
 • Forventet eller fullført dato/år for eksamen

Hvis du ikke har mye erfaring, bruk denne delen for å vise frem til arbeidsgiver hvorfor du er den beste personen for jobben. Beskriv spesifikke studier som har forberedt deg til stillingen.

Godt eksempel
Bedriftsøkonomi, bachelorgrad
BI Bergen
2019

Ferdigheter på en CV innen salg


Ved å ta med de riktige ferdigheter innen salg på CV-en din vil sette deg foran konkurrentene dine. Hvis du bruker en egnet ordlyd vil du øke sjansene for at CV-en din kommer forbi søkersporingssystemene.

Alle gode salgsrepresentanter bør ha en liste over faglige ferdigheter og personlige egenskaper.

Harde ferdigheter tar tid å lære gjennom utdannelse eller opplæring på jobb. Denne kan være rette tilnærmingen mot kunder, opplæring innen kundeservice og evnen til å bygge opp bedrifter.

På den annen side er personlige egenskaper essensielle karaktertrekk som enhver jobbsøker behøver for å kunne samhandle godt med andre mennesker på jobb. I tillegg handler de personlige egenskapene om for eksempel organisatoriske ferdigheter. Organisatoriske ferdigheter vil si at du kan strukturere arbeidshverdagen din, og derfor ha oversikt over hvordan du kan drive frem bedriften på en god måte.

Når du skriver CV-en din, skiller du disse to og bruker punktlister når du skal skrive dem opp på en god og hensiktsmessig måte.

Her er en liste over ferdighetene som hver CV innen salg bør ha.

Faglige ferdigheter
 • Ledelse
 • Mersalg av produkter
 • Ulike tilnærminger for salg
 • Håndtering av klientforhold
 • Utvikling av bedrifter
 • Markedsføring
 • Produktstyring og prissetting
 • Skaffe nye kunder
 • Strategier for salg
Personlige egenskaper
 • Problemløsing
 • Multitasking
 • Organisatoriske ferdigheter
 • Kommunikasjonsevne
 • Kundeservice
 • Nøyaktig
 • Kritisk tenking

Slik skriv en salgsrepresentant CV et sammendrag som skiller seg ut


Denne delen introduserer din CV ved å fremheve dine beste prestasjoner, erfaring og ferdigheter. Det er en viktig del av CV-en din fordi den avgjør om arbeidsgiver leser resten av CV-en din eller ikke. Bruk fengende språk og nevne et tall som kvantifiserer resultater og presentasjoner du har oppnådd innen salg for å vise din verdi for selskapet.

Godt eksempel
Selvmotivert selger med mer enn syv års erfaring med å utvide nettverksforbindelser, administrere kundekontoer, introdusere nye produkter og skaffe potensielle kunder. Dokumentert merittliste med å beholde de beste kunder og overgå salgsmål med 25 % gjennom å utvide salgsområdet og tilby løsninger på kundenes problemer. Profesjonell leder og effektiv teambygger.

💡Eksemplet ovenfor beskriver kandidatens erfaring, ferdigheter og prestasjoner som vil gjøre arbeidsgiver interessert i å lese resten av søknaden.

Dårlig eksempel
Fokusert salgsrepresentant drevet av å oppnå de beste resultatene for eksisterende og potensielle kunder. Utmerket lagspiller og leder.

💡Eksemplet ovenfor klarer ikke å gi spesifikk informasjon som gir arbeidsgiveren innsikt i hvem du er og hva som gjør deg til en unik kandidat.

Du kan også velge et karrieremål


Hvis du ikke har jobbet som selger, lurer du sannsynligvis på hvilke prestasjoner du vil legge til i CV-sammendragsdelen. Du bør ikke bekymre deg for dette fordi du vil bruke et CV-mål. Den lar deg snakke om dine profesjonelle mål og vise rekruttereren hvordan de stemmer overens med selskapets. Vis også rekruttereren at du er glad for å jobbe i selskapet i denne delen.

Riktig eksempel

RIKTIG
Svært energisk salgs- og markedsføringsutdannet med en stor personlighet og motivasjon til å utmerke seg i den tekniske salgsbransjen. Utmerkede mellommenneskelige og kundeserviceferdigheter og omfattende kunnskap om flere tekniske produkter. Søker en stilling som salgsrepresentant hos Quota Systems; å bruke kommunikasjonsevner og kjærlighet til alt som er teknisk.

💡Eksemplet ovenfor beskriver kandidatens ferdigheter og uttrykker deres begeistring for å jobbe for selskapet.

Flere avsnitt som er aktuelle


Salgsrepresentant CV


Din CV ville være ufullstendig uten et eller flere ekstra avsnitt. Denne delen fremhever ferdighetene og andre kvalifikasjoner du ikke informere om i de forrige avsnittene.

Ansettelsesledere har ikke mye tid til å gjennomgå hver CV og kan lett gå glipp av kvalifikasjonene dine. Denne delen av CV-en din lar deg legge til alle de kvalifikasjonene du ikke vil at arbeidsgiver skal gå glipp av.

La oss se nærmere på noen av disse avsnittene.

Datakunnskaper og sertifiseringer

Alle selgere bør ha noen grunnleggende datakunnskaper. Du vil bli pålagt å registrere salg på datasystemet og gjerne kommunisere med potensielle kunder digitalt, og disse ferdighetene vil være nødvendige. I stedet for å legge til disse ferdighetene i det generelle avsnittet om ferdigheter skal du heller skrive dem opp i et eget avsnitt for å gjøre dem mer synlige.

De fleste salgsrepresentantjobber er konkurransedyktige, og å ha sertifiseringer på CVen din øker sjansene dine for å få stillingen. Hvis du legger til sertifiseringene i utdanningsdelen, er det en sjanse for at ansettelseslederen vil savne dem. Ha alltid en egen seksjon for sertifiseringene for å gjøre det enkelt for rekruttereren å oppdage dem.

Språk

Salgsrepresentanter samhandler med folk fra forskjellige kulturer, så hvis du er en tospråklig kandidat, har du allerede et forsprang på de andre kandidatene. Alle språkkunnskapene dine bør være samlet under et eget avsnitt for å sikre at arbeidsgiver ikke går glipp av viktig informasjon.

Interesser

Avsnittet om interesseser skaper noen ganger forvirring og gjør at mange jobbsøkere er usikre på hva de skal inkludere her. Det beste du kan gjøre er å undersøke selskapet du vil jobbe for før du legger til interessene dine. Dette sikrer at interessene du legger til CV-en din stemmer overens med bedriftskulturen.

Beste tips for å skrive en CV som lykkes


Her skal du få noen av våre beste råd for å skrive en CV innen salg som du kan lykkes med:

 • Hver CV du sender ut bør være spesifikk og skreddersydd for å matche jobbkravene til stillingen du søker på.
 • Optimaliser din CV med de riktige søkeordene og handlingsverbene. Dette vil hjelpe din CV med å komme forbi søkersporingssystemene, og dermed komme forbi andre kandidater.
 • Hver stillingstittel bør være forskjellig og optimalisert med de relevante søkeordene.
 • Fremhev din relevante arbeidserfaring innen salg.
 • Korrekturles CV-en for å sikre at det ikke er grammatiske feil og stavefeil som skaper inntrykk av at du er slurvete og unøyaktig.

Sammendrag: Slik kan du skrive en perfekt CV som salgsrepresentant


 • Å velge det rette format og skape en god struktur er avgjørende hvis du vil at arbeidsgiveren skal lese CV-en din.
 • Opplysningene i overskriften må være nøyaktige.
 • Kvantifiser prestasjonene dine med tall og fakta som viser arbeidsgiveren hvilke resultater du kan oppnå for bedriften.
 • Det profesjonelle sammendraget eller karrieremålet må være kort, men fengende for å interessere arbeidsgiveren nok til å lese resten av CV-en din.
 • Husk at ved å benytte deg av punktlister for å liste opp dine ferdigheter blir det enkelt å oppdage dem.
 • Inkluder alltid en ekstra del til CV-en din med ferdighetene og kvalifikasjonene innen salg du ikke vil at arbeidsgiveren skal gå glipp av.

Skriv et skikkelig følgebrev


Alle CV-er må i hovedsak også inneholde et følgebrev. Gjennom følgebrevet kan du raskt og enkelt beskrive dine kvalifikasjoner mer detaljert, noe som er viktig for at arbeidsgiveren skal få vite enda mer om deg og hvordan du vil fungere i en aktuell stilling.

Skulle derimot en potensielle arbeidsgiver opplyse i en stillingsannonse at du absolutt ikke skal sende med et følgebrev, sender du din søknad uten.

Ser du nærmere på siden vår kan du ta i bruk flere nyttige eksempler for følgebrev.

Lag din CV med de beste malene

FAQ - Ofte stilte spørsmål

Hvilke bransjer ansetter salgsrepresentanter?

Alle bransjer innenfor salg ansetter i denne typer stillinger, og man kan arbeide med alt. Fra en jobb med salg av biler, til solcellepanel, markedsføring for produkter og mer.

Hvilke prestasjoner skal man vise frem i en CV?

Prestasjoner som man vil fremheve er eksempler på hvordan du klarte å øke salget, eller du kan gi informasjon om hvordan du utviklet bedirften til å få flere kunder eller beholde tidligere kunder.

This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Lag din CV på 15 minutter

Vår gratis samling av CV-er som er designet av eksperter vil hjelpe deg å skille deg ut fra mengden og komme ett skritt nærmere drømmejobben din.

Lag din CV