Militær CV - slik skriver du inn førstegangstjenesten på søknaden

Uansett om du skal søke på en militærstilling eller du akkurat er ferdig med ditt obligatoriske år med førstegangstjeneste, så dukker det alltid opp noen spørsmål om akkurat dette emnet.Lurer du på hvordan du skal skrive inn førstegangstjenesten på din søknad? Eller bare undrerer du på om du faktisk alltid skal skrive inn førstegangstjenesten?

Format :
Størrelse :
Tilpassbar :
Word (Microsoft)
A4
Ja

Vi har svar på alt du lurer på og vil hjelpe deg i gang. Les videre for å lære deg hvordan du fører opp førstegangstjenesten og ikke minst når du skal skrive den inn på en søknad.


Militær CV

Slik skriver du en god CV for forsvaret

Dersom du skal søke deg videre i forsvaret etter at du har unnagjort førstegangstjenesten, så bør du jobbe godt med din søknad. Her er det et strengt regime som krever god ordenssans.

Dette bør gjenspeile din CV, og derfor bør du holde en tone som er både profesjonell og nøytral. Når du søker på en jobb innen en militær avdeling bør du har alltid riktig strukturert og med god ordenssans, her er det rett og slett ikke rom for skrivefeil og slurv.

I søknaden din tar du med følgende avsnitt:

 • Overskrift med klare kontaktopplysninger
 • Profesjonelt sammendrag, inkludert førstegangstjenesten din
 • Arbeidserfaring, også førstegangstjenesten din
 • Ferdigheter, inkludert ferdigheter du opparbeidet deg i militæret
 • Utdanning, eventuelt med kurs og opplæring under førstegangstjenesten din

I tillegg bør du passe på at søknaden fokuserer akkurat på den stillingen du søker på. Det betyr med andre ord, du kan ikke sende samme søknad til flere. Dette gjelder også om du søker på flere stillinger under forsvaret!

Vær kortfattet med kontaktinformasjonen

Skal du lage et godt avsnitt for kontaktopplysningene dine, så gjør du det svært kort og tydelig. Her trenger du ikke ta med mye informasjon, men akkurat nok til at arbeidsgiver kan nå deg.

Alt du trenger å ta med, og som er viktig, er: navn, stillingstittel, telefonnummer, e-postadresse og eventuelt adresse. Det kan være lurt at du legger til adresse om du søker på stillinger langt unna deg.

Godt eksempel

Ørjan Hauge

Gardist

41 22 33 44

ørjanhauge@online.no

Strømsgata 34

3674 Notodden


Profesjonelt sammendrag skaper interesse

Ditt profesjonelle sammendrag skal svare på to viktige spørsmål. Det ene er: Hvorfor vil du bli med i militæret og hva håper du å få ut av det? Dette gjelder for deg som skal søke deg videre i en militærstilling.

For deg som derimot ønsker å ta med deg erfaring fra førstegangstjeneste inn i en ny type jobb er spørsmålet: Hva har du lært gjennom året i førstegangstjenesten som du tar med deg i en ny jobb? Hos arbeidsgivere er det alltid en god ting at en søker har gjennomført førstegangstjeneste, så ikke glem å legge dette til dersom du er ung og skal søke på ny jobb!

Uansett, når du skriver sammendraget skal du holde en profesjonelle tone, få frem at perioden i tjeneste har lært deg viktige ting om blant annet hvordan du samarbeidet, tok ansvar og har evne for å få ting gjort.

Sammendraget bør skrives med den nye jobben i tankene, og derfor er alt avhengig av hvilke jobb du søker på. I sammendraget tar du også med utmerkelser du har oppnådd for å vise at du har utført tjeneste med solid innsats.

Husk: Sammendraget skal være kort, helst bare på tre til fem setninger. Derfor må du være kresen på hvilken informasjon du skal oppgi her.


Militær CV

Få med all din erfaring

Gjennom året ditt i tjeneste har du tilegnet deg mye kompetanse som er nyttig hos en arbeidsgiver. For deg som er ung og akkurat er ferdig med militærtjeneste kan dette være dine erfaringer som er gull verdt så langt. Spesielt siden gjerne mangler arbeidserfaring fra andre stillinger.

Når du tjenestegjorde har du fått tilegnet deg kunnskap både som er faglig og personlig. I avsnittet om erfaring skal du ha fokus på det faglige du har tilegnet deg.

Skriv førstegangstjeneste opp som et eget punkt under erfaring. Før opp hvilket sted du var på, hvilke tittel du hadde og perioden du var her. I tillegg skal du sette opp noen punkter om hva du faktisk gjorde.

Tips: Søker du på stillinger utenfor en forsvaret bør du unngå bruk av militærspråk, siden ikke alle forstår dette.

Se på vårt eksempel som hjelp og tilpass ditt eget avsnitt. Her er en søker som skal søke på videre utdanning i forsvaret.

Godt eksempel

Kystvakten, forsvaret

Kystjegerutdanning

2016-2017

 • Gjennomførte grunnleggende opplæring for kystmiljø med solide marginer
 • Tilegnet solid kompetanse innen stridsteknikk, feltdisipliner, sanitet, samband, skytetrening og flere feltøvelser i kystmiljøet
 • Utførte oppdrag på tvers av disipliner med godt samarbeid
 • Utførte oppdrag med sikte på felleskapet sitt beste

Ferdigheter du har opparbeidet deg

Gjennom din periode i forsvaret har du garantert tilegnet deg en rekke ferdigheter som gjør arbeidsgiver imponert. Del dette i eget avsnitt for ferdigheter, men bare dersom de er relevant og viktig for en stilling du søker på.

Ferdigheter deler man først inn under faglige og personlige ferdigheter, og begge deler kan man tilegne se under førstegangstjeneste.

Her har vi viser vi deg flere gode eksempler på de fleste, og beste, ferdigheter man kan tilegne seg under militærtjeneste.

Faglige ferdigheter
 • Sanitærkunnskap
 • Førstehjelp
 • Våpenkompetanse
 • Kart og kompass
 • Organisasjon og taktikk
 • Stridsteknikk
 • Overlevelse
 • Soldatferdigheter
Personlige egenskaper
 • Moralsk
 • Lagspiller
 • Utholden
 • Motivert
 • Strukturert
 • Tidshåndtering
 • Samarbeid

Skal du søke på en stilling som kanskje ikke har noe veldig relevant knyttet til faglige ferdigheter du har tilegnet deg når du tjenestegjorde, kan du sikte deg innpå overføbare ferdigheter. Dette kan også være fra en annen gang i andre jobber.

Vi vet at ferdigheter på en CV for det første skal være knyttet til jobben du søker på, og derfor bør dette alltid være første bud! Noe annet kan skape helt feil bilde av deg til arbeidsgiver og et arbeid du skal utføre.

Husk: Du bør også dele opp dine ferdigheter på din søknad. Vi vet at dette setter arbeidsgiver stor pris på, samt at det sparer dem for mye tid.


Militær CV

Utdanning som er viktig

Når du skal skrive dette avsnittet, så må du passe på at det sier nøyaktig hva du har av utdannelse og studier bak deg. Det er kanskje ikke alt som er relevant, og da skal du heller ikke ta det med.

Har du en bachelor som har betydning for jobben du vil ha, vil de fleste arbeidsgivere ikke bruke så mye tid på hva du har gjort under militæret.

Har du derimot til gode å ha en bachelor, og din høyeste utdannelse er videregående skole, kan du godt vise til hvilke kurs og opplæring du gjennomførte i din førstegangstjeneste.

Her er våre best råd at du velger det som passer for deg og jobber du vil ha. Vurder hva som er av betydning. Kutt det som ikke sier noe av betydning for at du kan gjøre en svært godt jobb i arbeidslivet.

Oppsummert

Vi kan korte det hele veldig når det kommer til våre erfaringer med førstegangstjeneste og militær utdannelse:

 • Du skal ta med informasjon om militær erfaring når du mangler annen relevant erfaring fra arbeidslivet.
 • Du skal ta med militær erfaring når du søker deg videre i militæret for å vise hvilke tidligere erfaring du allerede tar med deg.

Militær CV

FAQ - Ofte stilte spørsmål

Hvordan kan jeg få jobb under militæret?

Jobber her ligger gjerne under nettsiden til Forsvaret. Derfor er det viktig at du jevnlig sjekker for ledige stillinger her. Når den stillingen du ønsker deg kommer ut, må du ha klar en skikkelig god CV!

Hvor mye skal jeg fortelle i en CV for militæret?

Dette er helt avhengig av jobben du søker på. For en person kan det være relevant for jobben man vil. Da får du det med! Dersom du har annen arbeidserfaring som er mer relevant, del heller dette!

Viser man alltid frem førstegangstjeneste på en CV?

Nei, det skal du ikke. En person som har mye relevant erfaring eller utdanning, trenger ikke legge dette til.

Lag din CV med de beste malene

This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Lag din CV på 15 minutter

Vår gratis samling av CV-er som er designet av eksperter vil hjelpe deg å skille deg ut fra mengden og komme ett skritt nærmere drømmejobben din.

Lag din CV