Ingeniør CV og søknad | Eksempler, tips og maler

En ingeniør kan arbeide innenfor et stort spekter, men har til felles en interesse og lyst til å utvikle nye ting. Med realfagene i bunn har du en utdanning som er ettertraktet på det norske markedet, og de aller fleste sivilingeniører opplever at de ikke går lenge arbeidsledig før de får jobben de ønsker. Samtidig er det fortsatt et høyt antall studenter som søker seg inn på de ulike linjene innen ingeniørutdanning.

Format :
Størrelse :
Tilpassbar :
Word (Microsoft)
A4
Ja

Eksempel på CV for ingeniør

Edvard Nilsen
Sivilingenør
edvardn@online.no
Bergen

Profesjonelt sammendrag

Svært dyktig sivilingeniør med syv års relevant erfaring med komplekse prosjekter innen bygg og anlegg. Er strukturert og leverer alltid den beste kvalitet og optimal ytelse innenfor bransjen. Ønsker å ta med meg mine ferdigheter og kunnskaper inn i en utfordrende stilling hos Broanlegg AS. Har proaktive og engasjerende ledererfaring, solide referanser med suksess for å fullføre krevende prosjekter.

Arbeidserfaring

Breisten AS
Senior sivilingeniør
Juni 2018-dato

 •  Ansvar for planer og gjennomføring av flere prosjekter, og spesielt rettet mot krav innen økonomi, administrasjon og materiale.
 •  Ansvar for detaljplaner innen prosesser, overvåking av fremdrift og at prosjektmål ble nådd.
 •  Hovedansvar for opplæring innen standarder og protokoller for nyansatte.
 •  Gjennomførte rapporter daglig for å sikre god ansvarsstyring og kvalitetssikring.


Vindkraft Utvikling
Junior sivilingeniør
Juni 2014-2018

 •  Assisterte senioringeniører i oppgaver både arbeid og ansvar
 •  Deltakende i møter med kunder, entreprenører, grunneiere og aksjonærer
 •  Fulgte opp at standarder og protokoller ble overholdt
 •  Deltok i utarbeidelse av prosjektplaner og oppsett av budsjetter.
 •  Førte inn tekniske rapporter til leder på ukebasis.


Utdanning

Mastergrad Sivilingeniør - Integrert masterprogram i informasjonsteknologi og økonomi
Universitetet i Bergen
Juni 2014

Ferdigheter

 •  Strukturell design
 •  Kvalitetssikring
 •  Supply Chain Analytics
 •  Prosjektledelse
 •  Økonometri
 •  Energi- og miljøfysikk


Eventuelle avsnitt

Sertifiseringer

Når så mange utdanner seg til de samme vet vi at det kan være vanskelig å slippe gjennom nåløyet hos en potensiell arbeidsgiver, og en del kan oppleve at de ikke får komme til intervju en gang. Det er svært viktig at du oppdatere CV-en din og lar den gjenspeile utdanningen og erfaringen fra bransjen.

Derfor bør du være konkret og henvise til tellbare eksempler når du skriver om arbeidserfaring, samtidig som du klarer å fremheve at du som ingeniør er opptatt av å alltid lære nye ting og holde deg oppdatert innen feltet. Våre tips vil hjelpe både deg som er nyutdannet og du som er erfaren med å få jobben du søker på.

Lønnsnivå for ingeniører

Avhengig av hvilke ingeniørutdanning du har gjennomført, vil lønnen din variere. Vi kan nevne noen eksempler fra privat sektor; en bioingeniør har en startlønn på 565 920 kroner per år, mens en bygningsingeniør starter på 706 200 kroner per år og en elkraftingeniør tjener 721 800 kroner per år som nyutdannet. Her er det også verdt å merke seg at en mastergrad innen ingeniør vil gi deg en solid lønnshopp, samt at privat sektor som oftest har en høyere lønn enn offentlig sektor.

De fleste nyutdannede ingeniører får raskt jobb. En undersøkelse fra 2015 viser til at personlige egenskaper og bred kompetanse er det arbeidsgivere ser mest etter, utenom arbeidserfaring. Vårt tips til studenter under utdanning er derfor å heller velge to bachelorgraden enn en.

Hvordan skrive en god CV for ingeniør

Vår erfaring sier at dette ikke alltid er like lett, spesielt dersom du ikke har tidligere erfaring med å skrive CV og søknad. Å bruke en veileder når du skriver kan derfor være helt essensielt for at du skal kunne skrive en søknad som ingeniør som vil gi deg flere jobbtilbud.


eksempel på cv for ingeniør

Å bruke en CV-mal kan være svært effektivt, samtidig som den hjelper deg med å få alt du trenger på plass ved hjelp av en profesjonell struktur. Våre CV-maler hjelper deg med å bygge CV-en din og sikrer at du får med all nødvendig informasjon.

I en CV for ingeniør bør følgende avsnitt være med:

 • Avsnitt med overskrift
 • Avsnitt med faglig sammendrag/karrieremål
 • Avsnitt med arbeidserfaring
 • Avsnitt med utdanning
 • Avsnitt med ferdigheter
 • Ekstra avsnitt for eventuelt, slik som språk, frivillig arbeid, datakunnskaper og sertifiseringer, priser/utmerkelser og interesser.

Her er noen ekstra tips for å gjøre CV-en din mer personlig:

 • Tilpass språket i søknaden din slik at det stemmer overens med stillingsbeskrivelsen til jobben du søker på. Dette vile også bli fanget opp ATS-systemt slik at søknaden din ikke blir forkastet. Eksempel; søker de etter en med gode kommunikasjonsevner, bruker du dette omgrepet i søknaden din.
 • Få med de riktige ferdighetene og kvalifikasjonene . Les hva arbeidsgiver ønsker av ferdigheter og kvalifikasjoner, og få de på plass i søknaden.
 • Få med den spesifikke stillingsbeskrivelsen bedriften søker etter. Aldri finn på å sende samme CV til flere bedrifter, tilpass alltid søknaden til å passe perfekt med de arbeidsgiver søker etter.
 • Gjør korrigeringer på utforming og oppsett , alt etter hva som passer best de ulike bedriftene. Noen bedrifter ønsker litt mer kreative søknader, mens andre foretrekker de tradisjonelle og formelle utformingene.

Format, utforming og struktur

Arbeidsgivere eller rekrutteringsbyråer bruker mindre enn ti sekunder på å lese gjennom CV-er. En rotete og komplisert CV kan derfor raskt føre til at din søknaden ikke blir tatt med til videre vurdering. Derfor bør du ha en CV og søknad som er enkel og rask å lese gjennom. Vår CV-bygger har flere unike og profesjonelle design og kan derfor hjelpe deg med å forbedre CV-en din, slik at den blir lagt merke til.

Når det gjelder skrifttype og størrelse anbefales skrifter som Arial, Cambria, Calibri og Times New Roman i størrelsen 10-12 pkt.

Når det kommer til format for CV kan du velge mellom følgende tre som ingeniør:

Omvendt kronologisk format:
For deg som har mye relevant arbeidserfaring er det rett å bruke omvendt kronologisk rekkefølge. Her får du fremhevet ekspertisen din først, og dermed er det garantert at din potensielle arbeidsgiver legge merke til dette når han eller hun skanner gjennom CV-en din.

Funksjonelt format:
Er for deg som ikke har mange års arbeidserfaring å vise til, men har relevant utdanning innen ingeniørfaget. Her er det ferdighetene dine og utdanning din som fremheves, og derfor er dette formatet perfekt for nyutdannede og for de som ønsker en ny jobb.

Kombinasjonsformat:
Med dette formatet kombineres de beste egenskapene til formatene omvendt kronologisk og funksjonelt. Søkere som har mange års erfaring og de nødvendige ferdighetene kan med fordel bruke dette formatet.

Begynn med overskrift og kontaktinformasjon


eksempel på cv for ingeniør

Et av våre viktigste tips er at alle CV-er bør starte med en overskrift, men du bør ikke skrive CV som overskrift. Bruk navnet ditt som overskrift og skriv deretter inn din kontaktinformasjon. Her bør du skrive all informasjon er korrekt, slik at du ikke går glipp av et jobbtilbud fordi telefonnummeret ditt er feil. I dette avsnittet må du ha med fullt navn, telefonnummer, e-postadresse, stillingstittel, bosted og eventuelle nettside eller nettbaserte porteføljer.

GODT EKSEMPEL

Edvard Nilsen

Sivilingeniør

45 82 57 00

edvardn@online.no

Bergen

www.linkedin.com/in/edvardnilsen

DÅRLIG EKSEMPEL

Edvard Nilsen

Sivilingeniør

45 82 57 00

edvardn@online.no

Bjørnssongate 10

Leilighet 3

Født: 13.08.1989

5003 Bergen

www.linkedin.com/in/edvardnilsen

Husk at arbeidsgivere kun vil ha de viktigste opplysningene og at de skal komme tydelig frem. Det er derfor vårt tips at du ikke velger å skrive inn mye unødvendig informasjon.

Stadig flere velger å ha med bilde på CV-en sin. I Norge er dette fortsatt noe som er valgfritt, men vi ser at stadig flere velger å ta med bilde. Grunner for å ikke ta med bilde kan være for å unngå diskriminering og unødvendig forhåndsdømming, noe som vi dessverre vet at folk opplever til tider.

Et bilde vil gjøre at leseren av CV-en din lettere husker deg, og vil gjerne være mer aktuell om du søker jobb hos en mindre bedrift. Søker du på jobb i store selskaper vil et bilde ha lite å si, da de ofte bruker rekrutteringsbyråer for å finne aktuelle arbeidstakere. Velger du å ta med et bilde er det viktig at du har et passende bilde.

Her er noen råd om hva du bør tenke på:

 • Vær litt konservativ. Antrekket bør passe til stillingen som ingeniør.

unngå sportsklær, solbriller, caps og for mye hud og sminke.

 • Velg et passende format

det er bedre med bildeutsnitt fra brystet og opp, en helfigurbilde

 • Ikke inkluder andre på bildet

heller ikke prøv å beskjær et bilde for å fremheve deg selv på et gruppebilde

 • Sjekk bakgrunnen

gode bakgrunner er gjerne nøytrale og litt uskarpe.

 • Velg et bilde av nyere dato

ikke gi arbeidsgiver sjokk på første intervju fordi du har sendt med et bilde som er svært gammelt


ingenior cv

Fremhev din erfaring innen ingeniørfag

I dette avsnittet skriver du inn erfaring du har som ingeniør, dersom du har det. Har du tidligere arbeidet i ingeniørstillinger bør du legge det inn her og få med hvilke rolle og ansvarsoppgaver du hadde. Vær nøyaktig og presis i formuleringene dine, for her vil arbeidsgiver bruke tid på å lese om du har den relevante erfaringen de er på utkikk etter.

Les først gjennom stillingsannonsen for å se hva din potensielle arbeidsgiver ønsker av erfaring og få dine tidligere oppgaver til å passe med det. Dette vil gjøre at ATS-systemer velger ut din CV fordi den inneholder de nøkkelordene som de leter etter.

Når du skal skrive inn arbeidserfaring skal du begynne med din siste arbeidsplass og deretter skrive deg tilbake i tid. Under hver arbeidsplass legger du til 3-5 punkter som beskriver rolle rog ansvar du har hatt. Her kan du med fordel bruke tall og fakta for å begrunne suksessen du har hatt. Bruk verb når du skriver punktene for å vise konkret hva du har gjort.

Er du helt nyutdannet og ikke har noen arbeidserfaring fra hverken praksisplasser eller eventuelle deltidsstillinger? Ikke fortvil, det skal vi hjelpe deg med også. Da må du se på hvilke ferdigheter som er overførbare fra dine tidligere stillinger og til den du søker på. Fremhev til arbeidsgiver at du vil være nyttig for dem og at du har de ferdighetene som trengs i stillingen, selv om ferdighetene er ervervet fra en annen type stilling.

Arbeidserfaring for nyutdannet ingeniør

GODT EKSEMPEL
Eidssjøen Eiendomsutvikling AS

Praksis ingeniør

April 2018 - April 2019

 • Samarbeidet med erfarne medarbeidere fra andre ingeniørfirmaer for å sikre at alle prosjekter ble fullført til estimert tid.
 • Assistert og fulgte alle prosedyrer for geoteknisk leting og feltundersøkelser før hvert byggeprosjekt.
 • Gjennomførte en geoteknisk undersøkelse og stabilitetsanalyse for skråning under tilsyn av senioringeniør, samt avgjorde designet for hvert byggeprosjekt.

Arbeidserfaring for erfaren ingeniør

GODT EKSEMPEL
Byggteknikk AS

Sivilingeniør

Januar 2018 - Juni 2020

 • Fagansvarlig i prosjekter og veileder for juniorer på avdelingen
 • Ansvar for rådgiving og prosjektering av stål og betongkonstruksjoner, samt overvåking av dype og grunne fundamenter.
 • Anvendt ulike prinsipper innen feltet for å hjelpe til med kompleks datatolkning og utarbeiding av geotekniske rapporter.
 • Gjennomførte beregninger og analyser, samt presenterte i faggruppen.


eksempel på cv for ingeniør

Hva gjør jeg dersom jeg ikke har arbeidserfaring?

Dersom du kun ha utdanningen din som ingeniør å vise til, er vårt tips at du skriver ut denne delen søknaden med annen og relevant informasjon. Du kan velge å legge inn erfaringskunnskap du har fått gjennom utdanningen din, slik som ulike klubber man kan ha innen utdanningen, kurs du har deltatt på eller priser du har fått som student.

En annen ting du kan fylle den ut med der frivillig arbeid du har gjort eller praksisutplasseringer du har hatt. Det er som er viktig er at du i underpunktene fremhever ferdigheter som kan overføres og være til bruk i den nye jobben du søker.

Beskriv utdannelsen din innen ingeniørfag

Fremhev utdanningen din i denne delen av søknaden. Pass på at du er tydelig på om det er en bachelorgrad, bachelorgrad med spesialiseringsfelt eller en mastergrad du har. De fleste ingeniørstillinger krever en bachelorgrad, men har du fullført en mastergrad vil det være en klar fordel for deg. En sivilingeniør trenger ikke ta med tidligere utdanning, slik som vidergående skole.

Her er rekkefølgen på hvordan du bør legge til informasjonen om utdanningen din:

 • Navn på studiet
 • Navn på utdanningsinstitutt
 • År for uteksaminering
 • Karakter (valgfritt)

Eksempler

Mastergrad Sivilingeniør - Integrert masterprogram i informasjonsteknologi og økonomi Universitetet i Bergen

Juni 2018

Bachelorgrad Sivilingeniør

Universitet i Bergen

Juni 2016


Beste ferdigheter for en ingeniør-CV

Ingeniørfeltet, uansett hvilke spesialisering man har, handler mye om å være nytenkende og kunne skape bedre løsninger. Det tekniske må fremheves, samtidig som personlige egenskaper også er relevant for å kunne fungere og samarbeide godt i en gruppe. En potensiell arbeidsgiver ønsker en som er dyktig både i arbeidet sitt, men også dyktige på relasjoner med kollegaer. Flere arbeidssøkere kan ha samme ferdigheter når det kommer til tekniske ferdigheter, men de personlige egenskapene kan være med på å skille deg ut.

Legg derfor til de rette ferdighetene for at din søknad skal skille seg ut i mengden og komme gjennom søkesystemet til de store bedriftene. Her er en liste over ferdigheter du bør legge til på din søknad som ingeniør:

Faglige ferdigheter

 • Matlab
 • Comsol Multiphysics
 • Labview
 • Excel
 • Naturvitenskap
 • Teknologi
 • Sirkulærøkonomi

Personlige egenskaper

 • Relasjonskompetanse
 • Kritisk tenkning
 • Tidsstyring
 • Analytisk kompetanse
 • Problemløsende ferdigheter
 • Beslutningskompetanse
 • Kommunikasjonsferdigheter
 • Organisatoriske ferdigheter

eksempel på cv for ingeniør

Unikt sammendrag for ingeniør

Først av alt bør sammendraget ditt være kort og engasjerende, slik at det fanger interessen til arbeidsgiveren din og dermed gjør at resten av søknaden din blir lest. I sammendraget skal du ta med presentasjonene dine, hvor mange års erfaring du har og hvilke faglige ferdigheter du har som vil komme til nytte for din nye sjef. Her må du være tydelig, samt bruke tall og fakta for å understreke presentasjonene dine.

GODT EKSEMPEL

Erfaren ingeniør med ni års omfattende erfaring i byggebransjen. Svært dyktig til å utvikle solide relasjoner, planlegge byggeprosjekter, gjennomføre geotekniske undersøkelser og utnytte teknisk kunnskap. Økte selskapets inntekter med 24 % ved å introdusere geoteknisk kjernelogging som en tjeneste til våre kunder.

Her fremhever arbeidssøker ferdighetene sine på en detaljert måte, og dermed får arbeidsgiveren klart og tydelig vite hva de er gode på.


DÅRLIG EKSEMPEL

Arbeidsom og pliktoppfyllende ingeniør med et solid rykte på seg for å rekke tidsfrister. Ønsker en stilling i deres bedrift hvor jeg kan vise frem mine ferdigheter.

Dette er en diffus tekst hvor arbeidsgiver egentlig ikke for å vite noe som helst. Søker har heller ikke tatt med noen tall som bekrefter presentasjoner.


Ytterligere seksjoner (og som skal inkluderes på ingeniør-CV)

Ofte kan det være smart å legge til ekstra avsnitt for å skrive en god CV. Da får man en mulighet for å fremheve ferdigheter som er en viktige for en ingeniørstilling. Nedenfor kan de se hvilke avsnitt som passer best å legge til en god cv for ingeniører.

Datakunnskaper og sertifiseringer

Skriv inn hvilke datakunnskaper du har, selv om alle ingeniører bør ha en viss base av datakunnskaper for å kunne håndtere arbeidsdagen. Ved å liste dem opp her i din søknad vil arbeidsgiver raskt kunne se hva du har av relevant kunnskap og hvilke programmer du behersker.

Etter datakunnskaper lister du opp hvilke sertifiseringer du har. En sertifisering kan være avgjørende for om du får jobben eller ikke, så pass på at du inkluderer alle dine.

Språk

Stadig flere og spesielt større bedrifter merker et økende behov for arbeidstakere som har språkkompetanse. Har du språkkunnskaper som er fra middels og høyere i andre språk, bør du fremheve de på CV-en din som ingeniør. Dette kan være en avgjørende faktor for om du blir innkalt til intervju, samtidig som det aldri vil fremstå som negativt for en ingeniør. Her må du huske at du kun tar med språk du har kunnskaper som er middels, flytende eller som morsmål nummer to.

Språk
 • Engelsk - flytende
 • Tysk - morsmål
 • Fransk - middels


ingenior cv

Publikasjoner

Har arbeidet ditt blitt publisert, i et hvilket som helst format, er dette noe du vil at arbeidsgiver skal få informasjon om. Har du flere kan du liste dem opp, og starter da med tittel på publikasjon, navnet på tidskriften/magasinet og dato for publisering. Et siste tips er å lenke til publikasjonen din slik at det er enkelt for å arbeidsgiver å lese den.

Publikasjoner

‘Elektrifisering av petroleumsinstallasjoner, fra en bedriftsøkonomisk vinkel.’ AAB, Januar 2016


Tips for å forbedre cv og søknad for en ingeniør

 • Sjekk at du bruker de samme søkeordene og verbene fra stillingsannonsen i CV-en din.
 • Fremhev dine beste kvalifikasjoner slik at arbeidsgiver blir imponert nok til å kalle deg inn for et intervju
 • Tilpass hver eneste CV du skal sende, slik at de passer til hver enkelt bedrift du søker hos.
 • Korrekturles din CV for å unngå skrivefeil og grammatiske feil.
 • Velg riktig format og oppsett for CV-en din.

Oppsummering: skriv den perfekte CV for ingeniør

 • Gjør litt research hos bedriften som lyser ut jobben du søker på og tilpass språket i søknaden din for å vise at du vil passe inn i kollegialet.
 • Få CV-en ned på en side, slik at arbeidsgiver får all informasjon raskt og ryddig.
 • Pass på at du får med arbeidserfaring som er relevant, og kutt vekk all erfaring som ikke er relevant for stillingen.
 • Hvis du ikke har relevant erfaring, legger du til ferdigheter som er overførbare til nettopp den stillingen du søker på.
 • Bruk tid på sammendraget om deg selv! Det er denne delen som er førsteinntrykket av deg.

Et følgebrev gjør CV-en din komplett

Et engasjerende følgebrev vil alltid heve standarden på din cv og søknad, og bør derfor alltid følge med. Her kan du vise engasjementet ditt for en ny jobb, fortelle om hvilke mål du ha for karrieren og få vist frem skriveferdighetene dine. Et godt følgebrev kan øke interessen til en potensiell arbeidsgiver og dermed enkelt føre til et intervju.


ingenior cv

Ofte stilte spørsmål

Skal man ha med bilde i CV?

Det kan være en fordel, men er ikke et krav. Det som er viktig er at du har et nøytralt bilde som fremstiller deg på en positiv måte.

Skal jeg ta med all utdanning i CV for ingeniør?

Nei, siden det kreves høyere utdanning er det ikke nødvendig med informasjon om videregående skole.

Hvilke format skal jeg bruke på min CV når jeg er en erfaren på jakt etter ny jobb?

Da anbefaler vi omvendt kronologisk rekkefølge slik at du får tydelig frem ekspertisen du har opparbeidet deg gjennom mange år med relevant erfaring.

Skal jeg ta med referanser i søknad?

Det er ikke så vanlig å oppgi referanser lenger, men heller skrive en setning slik som: ‘Referanser oppgis ved forespørsel’. Dette er for å ikke belaste større bedrifter med mange ansatte å få haugevis av telefoner fordi at de er satt opp som referanser hos flere.

Lag din CV med de beste malene

This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Lag din CV på 15 minutter

Vår gratis samling av CV-er som er designet av eksperter vil hjelpe deg å skille deg ut fra mengden og komme ett skritt nærmere drømmejobben din.

Lag din CV

Eksempel på brev for nedlasting

Mal for følgebrev
Design for følgebrev
Mal for følgebrev for studenter - universitet
Mal for følgebrev for engasjement