Hobbyer på CV

Når man skal skrive CV vet man at det er liten plass til rådighet, og mange utelukker for eksempel hobbyer og interesser for å spare plass til annen informasjon. Dette kan være riktig i noen tilfeller, og ved å lese videre får du vite hvorfor.

Lag din CV på 15 minutter

Vår gratis samling av CV-er som er designet av eksperter vil hjelpe deg å skille deg ut fra mengden og komme ett skritt nærmere drømmejobben din.

Lag min CV
Innholdsfortegnelse
Innholdsfortegnelse

Lag din CV på 15 minutter

Vår gratis samling av CV-er som er designet av eksperter vil hjelpe deg å skille deg ut fra mengden og komme ett skritt nærmere drømmejobben din.

Lag min CV

Samtidig vet vi at ved å skrive inn hva hobbyene dine er, kan det være med på å heve søknaden din veldig mye, og gjøre deg mer ettertraktet for arbeidsgivere. Her skal du få noen gode råd og tips om hvordan du kan inkludere hobbyer på din CV på en ryddig måte.

Derfor skal man ta med hobbyer og interesser på CV

Selv om arbeidsgivere først og fremst ser på dine faglige ferdigheter, og ikke minst de personlige ferdighetene dine, når du sender inn en søknad, vil arbeidsgivere også vektlegge hva du holder på med utenfor arbeidstiden. Interesser og hobbyer forteller også noe om hvordan vi vil fremstå som arbeidstakere og akkurat dette er arbeidsgivere ute etter å vite noe om.

Gjennom å fortelle om dine hobbyer og interesser får du frem mer av personligheten din og hvilke verdier du står for. Har du noen interesser som er litt fremtredende kan det gjøre at arbeidsgiver lettere legge merke til deg blant andre søkere, samtidig som interesser og hobbyer kan hjelpe deg med å vise frem ferdigheter som ellers ikke vil komme frem i CV-en

Derfor kan det ha en positiv effekt for deg å legge til informasjon om hva du gjør utenfor jobben din.

Slik skriver du inn dine hobbyer og interesser på en CV

Mange av de tingene vi driver med på fritiden fører som oftest til en viss form for kompetanse. Dette kan være om du driver med fysiske idretter som sikrer deg kunnskap om trening og kosthold. Det kan handle om at du har vært leder eller medlem av et idrettslag som lærer deg noe om organisasjonledelse eller det kan være at du brenner mye for historisk kunnskap som kan være aktuelt for bedrift du søker jobb hos.

Når du inkluderer informasjon om hvilke hobbyer og interesser du har, er det veldig viktig at du gjøre det på riktig måte slik at det blir lett for en arbeidsgiver å lese avsnittet. Dette gjør du best ved å legge til et avsnitt nederst på søknaden din. Har du flere interesser du vil dele kan du gjerne bruke kulepunkter, men pass på at du ikke legger inn for mange. Vi anbefaler at du bør føre opp maks fire hobbyer, det er nok.

Dersom du fortsatt er litt usikker på hvordan du fører opp hobbyene dine? Da kan du se på en av våre gode CV-eksempler , her er får du lett oversikten og viktig hjelp om hvordan du inkluderer dette avsnittet på CV-en din. Ved vår hjelp vil du dermed får mer frem om din personlighet på den rette måten.


hobbyer pa cv

Inkluder følgende hobbyer på CV

Hvilke hobbyer og fritidsinteresser som er er positive vil være litt avhengig av hvilke stilling du søker på. Skal du for eksempel søke på stillingen som lærer vil alt som handler om frivillig arbeid for aktiviteter rettet mot barn være positivt, men også fritidsinteresser der du fordyper deg i barns utvikling.

Generelt er det alltid en god ting å nevne hvilke frivillighetsarbeid du har vært involvert i. Her bør du vise nøyaktig hvilke arbeid du har gjort. Det finnes ulike roller i et idrettslag, så får med om det gjelder å være håndballtrener, sitte i styret og i så fall hvilke rolle hadde du, eller om du har arbeidet som koordinator for frivillige ved et sykehus.

Andre eksempler kan være om du er svært kreativ, og driver med musikk og instrumenter. Dette vil i de fleste sammenhenger alltid være positivt uansett stilling. En som aktivt holder på med å spille instrumenter vil bli sett på som utholdende når det handler om å tilegne seg kunnskap, samt at de ofte er løsningsorienterte personer.

Fysisk aktivtet og hobbyer som inkludere iidrett har et lignende rykte på seg, og vil i det aller fleste sammenhenger gi enda mer positivt bilde av deg. Vær gjerne tydelig på hvilke idrett det er og hvor mye du holder på med den. Et godt råd er å ikke skrive “Liker godt å gå på tur”. Her kan du med fordel skrive hvilke type tur, hvor ofte og helst nevne om du har gått noe kjente toppturer.

Det samme gjelder for både fotball, langrenn og andre idretter. Vær spesifikk og få frem hva du har oppnådd gjennom idretten din, om du har vunnet premier, gjennomført tøffe løp eller oppnådd utmerkelser under din idrettskarriere.


hobbyer pa cv

Noen interesser og hobbyer egner seg ikke på CV

I enkelte tilfeller kan det være uheldig at du tar med informasjon om hvilke hobbyer og fritidsinteresser du har. Det ene er dersom du har svært mye faglig kompetanse som du bør sette av plass til.

En annen grunn vil være om det blir veldig dårlig motsetninger mellom hobbyen din og jobbstillingen du skal søke på. Du trenger ikke føre opp at du liker å spille på nettspill dersom du skal søke på en jobb innen finans og økonomi.

DU bør også passe på at du ikke blir for personlig i søknaden din, og dette gjelder både når det kommer til familie og trosretning.

Familie er ikke en fritidsinteresse, og du skal ikke føre dette opp som et punkt. Selv om du er genuint glad og opptatt av ektefelle og barn, er ikke det informasjon som arbeidsgivere trenger å få høre om. Det er nok at du fører litt informasjon opp om dette i følgebrevet ditt.

Hvilke trossamfunn du hører til skal også utelukkes, så lenge du ikke søker på en stilling innenfor den trosretningen du hører til. Ellers skal man ikke skrive noe om dette, og heller ikke under avsnittet om fritidsinteresser. I den norske lov står det at en arbeidstaker ikke skal bli vurdert på grunnlag av trosretning, og derfor skal ikke dette være et relevant tema når du søker ny jobb.


hobbyer pa cv

Viktig å huske på når det gjelder hobbyene dine på CV

Du bør alltid vurdere for hver enkelt stilling du søker på om du skal ta med hobbyene dine. Til tross for at kanskje du selv mener at hobbyene dine forteller mye om deg som person. Det er ikke alltid at arbeidsgiver mener det er viktig i forhold til hvordan du skal utføre arbeidet ditt.

Dersom du er fristet til å føre opp at du er glad i å ta en tur på byen med venner, bør du tenke deg om. Dette ønsker ikke arbeidsgiver å få informasjon om, selv om du kanskje mener det viser at du er omgjengelig og sosial. Dette er bedre å vise når du blir innkalt til et intervju.

Selv om verden går fremover og gaming ikke har et så negativt bilde som det hadde tidligere, er det fortsatt ikke helt positivt å føre opp at gamer på fritiden. Samtidig kan det være aktuelt for en som skal søke stilling som program- eller spillutvikler, men da bør fokuset være mer på de faglige ferdigheter du bruker og ikke at du spiller for moro skyld.

Husk at det er ikke et krav om du skal inkludere et avsnitt om hobbyer og interesser når du søker jobb, og det er ikke alltid slik at du bør ta med dette avsnittet. Det vil ikke oppfattes som et hull på din CV av arbeidsgiver om du utelukker det.

Dersom du er usikker på om dine hobbyer er positive for stillingen du søker på, eller du føler at interessene dine ikke er relevante for arbeidet skal utføre, er det best at du ikke tar med dette i CV-en din.

Eksempel for hvordan du skriver inn hobbyene dine på CV

Eksempel for grunnskolelærer

Fritidsinteresser
  • Styreleder i Arena IL
  • Marathon, deltatt og gjennomført fem de siste to årene

Eksempel for helsefagarbeider

Fritidsinteresser
  • Frivillig på Haraldsplass Diakonale Sykehus
  • Kosthold og trening
  • Frivillig på BaseCamp, tilbud for barn med utfordringer


hobbyer pa cv

Eksempel for håndverkerfaget

Fritidsinteresser
  • Medlem av Bergen og omegn jaktlag
  • Aktiv fisker
  • Jakter elg på høsten

Eksempel for programmerer

Fritidsinteresser
  • Leder av Kodeklubben for ungdom
  • Utviklet pedagogiske spill for barn; Matte på 1-2-3, Lær deg alfabetet

Felles for alle tre eksemplene er at fritidsinteressene er relevante for stillingen man søker på, og dermed opparbeider man seg erfaring og ferdigheter på fritiden som kan brukes igjen i arbeidet.

Selv om en håndverker som jakter ikke bruke samme ferdigheter direkte, er det snakk om overførbare ferdigheter slik som å være fysisk aktiv i arbeidet, samt samarbeide med andre om et felles prosjekt.


hobbyer pa cv

FAQ

Bør jeg alltid inkludere hobbyer på CV-en min?

Nei, ikke nødvendigvis alltid. Du skal kun ta dem med dersom det er relevant for arbeidet som skal utføre.

Ønsker arbeidsgivere at man tar med fritidsinteresser på CV-en?

Ja, i mange tilfeller fordi det sier noe om om deg som person. Arbeidsgivere ønsker å vite litt mer enn bare de faglige ferdighetene enn arbeidstaker har, men de vil helst at man kun tar med hobbyer som er relevant.

Lag din CV med de beste malene

Lag din CV på 15 minutter

Vår gratis samling av CV-er som er designet av eksperter vil hjelpe deg å skille deg ut fra mengden og komme ett skritt nærmere drømmejobben din.

Lag din CV