Ikke gjør disse feilene på CVen

Når man skal skrive CV er det flere feil man kan gjøre underveis. Disse feilene kan få ganske store konsekvenser. Sender du avgårde en CV som inneholder mange typiske feil sier det mye om deg til arbeidsgiveren, og det absolutt ikke positivt.

Lag din CV på 15 minutter

Vår gratis samling av CV-er som er designet av eksperter vil hjelpe deg å skille deg ut fra mengden og komme ett skritt nærmere drømmejobben din.

Lag min CV
Innholdsfortegnelse
Innholdsfortegnelse

Lag din CV på 15 minutter

Vår gratis samling av CV-er som er designet av eksperter vil hjelpe deg å skille deg ut fra mengden og komme ett skritt nærmere drømmejobben din.

Lag min CV

Typiske feil mange gjør når de skriver CV:

  • Bruker en rotete mal
  • Lager enten for kort eller lang CV
  • Pynter litt for mye på kompetanse eller ferdigheter
  • Sender identiske CVer til flere bedrifter
  • Legger ved et upassende bilde
  • Vet ikke hva de skal gjøre med hull på CVen sin
  • Har for mange skrivefeil

Vil du få en perfekt CV som arbeidsgiver vil bli imponert over bør du lese vår raske veiledning og gode tips. Du vil få vekk de typiske feilene mange gjør, og ha en mye bedre sjanse for å skaffe deg den stillingen du drømmer om.

Bruk en tiltalende mal og utforming

Det kan være fristende å være litt kreativ for å skille seg ut blant de andre søknadene, det forstår vi. Samtidig må du huske på at om du blir for ivrig kan CV-en din fort bli veldig rotete, og arbeidsgivere finner ikke frem til de nyttige opplysningene.

Hold deg til en formell mal, men skal du søke på en kreativ stilling kan du tillate deg å utforme søknaden din litt ekstra for å vise frem erfaring og ferdigheter.


feil pa cven

Kronologisk rekkefølge gir best informasjon

I de fleste tilfeller vil den kronologiske rekkefølge være det som passer best for deg. Det kronologiske formatet er lett å lese for arbeidsgiveren. Du starter med din siste stilling og utdanning, og deretter dine stillinger tilbake i tid.

Bruk gjerne en av våre CV-maler for å hjelpe deg. Arbeidet går raskere og du kan være trygg på at arbeidsgivere får nødvendig informasjon om deg.

Bruk rett skrifttype

Bruker du en veldig fancy og dristig skrifttype kan det være nok for at leseren blir distrahert. I verste tilfelle legges søknaden din i søppelspannet.

Vi anbefaler at du bruker Arial, Cambria, Calibri og Times New Roman, og med skriftstørrelsen mellom 10-12 pkt. Husk å fremheve overskrifter på de ulike avsnittene med større skriftstørrelse.

Kom til poenget raskt

Pass på at CVen din ikke blir tir hele avhandlinger om både ditt personlige liv og karriere. Bruk korte setninger og kom raskt til poenget. Husk at du kun skal ta med det som er relevant for stillingen du søker på, og at arbeidsgiveren ikke trenger å få med alle detaljer.


feil pa cven

Ikke skriv for kort

Du vet at du må være presis og nøyaktig, og at all informasjon skal få plass på en til to sider. En feil mange gjør er å skrive alt for kort, og dermed kan informasjonen som arbeidsgiveren får blir mangelfull og unøyaktig.

Her er det viktig at du bruker god tid, leser gjennom flere ganger slik at du ser at det du skriver gir mening og ikke blir hengende i løse luften.

Skriv heller ikke for langt

Samtidig skal du heller ikke skrive for langt. Å lese gjennom flere ganger er nøkkelen her. Du bør lese gjennom slik at du kan “luke ut” ord, og kanskje setninger, som du ser at gjentar seg og derfor ikke er nødvendig.

Ikke gi unødvendige opplysninger

Hold deg til det som er relevant til en jobb du skal søke på. Fyller du inn detaljer om hele livet ditt, forsvinner de viktige punktene som er aktuelle for arbeidet du skal utføre.

Lyver du ender du raskt i nei bunken

Det kan være fristende å pynte på sannheten, og muligens inkludere et kurs som er relevant for jobben du søker på, men som du ikke har deltatt på. Eller kanskje skryte på seg noen ekstra studiepoeng eller interesser for å skape et godt førsteinntrykk.

Ved å gjøre dette lager du bare problemer for deg selv. Vi kan bare fortelle deg allerede nå at det slår tilbake på et senere tidspunkt. Å lyve i CVen vil raskt bli oppdaget, og vil skape pinlige situasjoner under et eventuelt intervju der det kommer frem at ikke alt i din søknad stemmer.

📌Du kan fremstille deg i en positiv vinkel, men det er viktig at informasjon du oppgir er korrekt.

feil pa cven

Tilpass til hver enkelt arbeidsgiver

En feil mange gjør er å sende helt like søknader til flere arbeidsgivere for å spare tid og krefter. Ja, du sparer tid på det, men en CV eller søknad som ikke er tilpasset til hver enkelt stilling vil sjelden nå frem til et intervju.

Dersom du bruker tid, er veldig nøye på formuleringer, viser til relevant erfaring og ser etter nøkkelord som er spesifisert i stillingsannonsen, er sjansen mye større for at akkurat du vil bli lagt merke til.

Du kan bruke en mal, men du bør gjøre endringer på hver enkelt søknad før du sender den avgårde for å øke sjansene dine for å få en jobb du drømmer om.

Bruk det rette bildet

Kanskje du har lyst til å legge ved et bilde, noe som stadig blir vanligere på det norske arbeidsmarkedet. Et bilde kan være positivt og gjør det er lettere for arbeidsgiver å huske søknaden din.

Det som er viktig her er at du veldig et bilde som er passende. Ikke bruk et bilde som gir feil inntrykk og der du befinner deg i en situasjon som ikke er forenlig med stillingen du søker på.

📌 Bruk et bilde der du fremstår som profesjonell, har passende bakgrunn og ikke inkluderer andre personer.

Unngå hull

Noen av oss opplever at vi har fått hull på CVen vår i løpet av livet, og det kan være mange grunner for dette. Hullene kan være relatert til sykdom, arbeidsledighet, permisjon, opphold i utlandet eller annet.

Uansett hva grunnen er bør du opplyse om det. Er det hull i din CV og du ikke gir informasjon om hva som har skjedd, skaper det er usikkerhet hos arbeidsgivere som virker negativt for din del.

De fleste arbeidsgivere har forståelse for at hendelser skjer i livet vårt. Det viktigste er at du gir informasjon om hva du gjorde på denne tiden, men uten å være for detaljert i selve søknaden.


feil pa cven

Få vekk skrivefeilene dine

Noe mange rekruttere og arbeidsgivere legger merke til er skrivefeil. Sender du en søknad som inneholder mange skrivefeil gir det et negativt inntrykk med en gang. Ønsker du jobben du søker på bør du vise det med å sende en søknad som er helt fri for skrivefeil.

Samtidig finnes det så mange ressurser tilgjengelig for å unngå skrivefeil, og arbeidsgiver kan raskt tenke at du rett og slett ikke har gjort en grundig jobb før du sendte søknaden avgårde.

Enkle tips for å få vekk skrivefeil er å bruke digitale retteprogram, lese over flere ganger og gjerne få et familiemedlem eller venn til å lese over søknaden din før du sender den.

Typiske skrivefeil

I det norske språket er det enkelte ord som veldig mange skriver feil, til tross for at vi skriver digitalt og det mest sannsynligvis kommer en rød linje under ordet. Noen av disse ordene blir gjerne brukt når man skriver CV og søknad.

Legg derfor merke til disse viktige ordene:

privilegert, abonnent, assosiere, institusjon, e-post, e-postadresse, rennomé, sannsynlig, sjelden, interessert, interessant og restaurant.

Vanlige orddelingsfeil

I det norske skriftspråket har vi det som heter “compound words” på engelsk, eller lettere sagt sammensatte ord eller særskriving på norsk. Vi deler ikke opp ord slik som i de fleste språk. Et enkelt eksempel er apple cake på engelsk, men på norsk eplekake .

Her er noen sammensatte ord som du mest sannsynligvis får bruk for i CVen din.

Imot, isteden, istedet, istedenfor, arbeidserfaring, ovenfor, kontorjobb, jobbsøker, jobbsøknad, kontaktinformasjon, nøkkelferdigheter, lederansvar og datakunnskaper.

Inkluder et følgebrev

I CVen skal du skrive om tidligere utdanning og erfaring, men når du søker på en ny jobb bør du også ta med et følgebrev. Gjennom følgebrevet får arbeidsgiveren vite litt mer om alt annet i livet ditt.

Her kan du være litt mer personlig, få med enkle detaljer om sivilstatus, og ikke minst hvordan du ser for deg din karriere i fremtiden. Dersom du ikke legger ved et følgebrev mangler ofte arbeidsgiver de små detaljene som skaper hele inntrykket av deg som jobbsøker.


feil pa cven

Oppdater kontaktinformasjonen din

Det er helt greit å bruke en mal som du tilpasser til hver arbeidsgiver, men du bør alltid huske å oppdatere kontaktinformasjonen din. Har du flyttet, byttet telefonnummer eller e-postadresse må du være sikker på at arbeidsgiver får din oppdaterte kontaktinformasjonen.

Glemmer du dette kan du i verste tilfelle miste sjansen til et jobbintervju, og får ikke arbeidsgiver tak i deg på første forsøk kan du raskt havne i nei bunken.

Oppsummert: Viktige feil å unngå når man skriver CV

  • Bruk en god mal og ha en ryddig utforming på CVen, og hold den til maks to sider.
  • Skriv en CV som er lettlest og gir oversiktlig opplysninger til leser
  • Ikke skriv for kort, men heller ikke for mye. Kom raskt til poenget.
  • Ikke kom med løgner eller pynt for mye på CVen. Det fører bare pinlige situasjoner i fremtiden.
  • Få vekk skrivefeilene dine, dersom du har mye feil skaper det et negativt inntrykk.
  • Gi opplysninger om hull i CVen din. Manglende informasjon skaper usikkerhet om deg.
  • Husk å sende med et følgebrev for å skape et mer personlig bilde når du søker på jobber.
  • Pass alltid på at kontaktinformasjonen din er oppdatert. Viktig for at arbeidsgiver skal få tak i deg.

FAQ

Hva gjør jeg dersom jeg har hull i CVen?

Har du hull i CVen er det viktig at du gir opplysninger om hva du har gjort i denne perioden for å unngå å skape usikkert. Du trenger ikke gå i detaljer, men gi kort og enkel informasjon.

Hvordan unngå skrivefeil i CVen?

Dersom du vet at du ofte har feil, er det viktig at du gjør det du kan for å luke de vekk. Dette kan du gjøre ved å bruke digitale retteprogram og få noen andre til å lese gjennom søknaden din før du sender den.

Lag din CV med de beste malene

Lag din CV på 15 minutter

Vår gratis samling av CV-er som er designet av eksperter vil hjelpe deg å skille deg ut fra mengden og komme ett skritt nærmere drømmejobben din.

Lag din CV